Katar tuži kenijskog državljanina zbog ‘širenja dezinformacija’

Malcolm Bidali, kenijski zaštitar koji je na svom blogu pisao o životu migrantskog radnika, uhapšen je 5. maja.

Odnos Katra prema radnicima migrantima i njegov dosije o ljudskim pravima u centru su pažnje od kako mu je dodijeljeno domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. godine [Showkat Shafi/Al Jazeera]

Kenijski državljanin koji radi u Kataru, a koji je uhapšen u Dohi ranije ovog mjeseca, optužen je za primanje novca za širenje dezinformacija u zemlji.

Dvadesetosmogodišnji Malcolm Bidali, koji radi kao zaštitar, uhapšen je 5. maja i “pod istragom je zbog kršenja sigurnosnih i zakonskih propisa Katra”, saopćio je ranije ovog mjeseca Vladin ured za komunikacije (GCO).

GCO je u subotu potvrdio da je Bidali “formalno optužen zbog kaznenog djela povezanih s uplatama koje je strani agent primio za kreiranje i distribuciju dezinformacija u državi Katar”.

“Nakon temeljne istrage vlasti, slučaj gospodina Malcolma Bidalija proslijeđen je državnom tužilaštvu Katra”, navedeno je u saopćenju. “Gospodin Bidali dobija pravne savjete i ponude za zastupanje u iščekivanju ročišta čiji datum još nije određen.”

Pišući pod pseudonimom Noah, Bidali je pisao o radnim pravima, uključujući dugo radno vrijeme, probleme s platom, radnim uvjetima, neprikladnom smještaju i uvjetima na svom radnom mjestu.

Samo nekoliko dana prije hapšenja, Bidali, koji se 2016. preselio u Katar, je grupama civilnog društva održao online prezentaciju o stanju radnika migranta u Kataru, opisujući svoje radno iskustvo.

NHRC: Nije bilo kršenja

Katarski nacionalni komitet za zaštitu ljudskih prava (NHRC) kaže da s njihove strane nije bilo nikakvih kršenja prava Bidalija.

NHRC je dodao da ga je posjetilo osoblje iz ambasade Kenije, kao i da je bio u kontaktu sa svojom porodicom i Međunarodnom organizacijom rada (ILO).

Dužnosnici ILO-a odbili su dati komentar Al Jazeeri, ali su dodali da “izjava slijedi”.

Ambasador Kenije u Katru, Paddy Agenda, rekao je Al Jazeeri da ne može komentirati optužbe, ali je dodao da će se uskoro sastati s Bidalijem.

Grupe za zaštitu prava izrazile su zabrinutost da bi njegovo zadržavanje moglo predstavljati odmazdu za rad na polju ljudskih prava.

Glasnogovornik organizacije Migrant-Rights.Org, gdje je Bidali nekad pisao o životu migrantskog radnika u Katru, rekao je Al Jazeeri da se organizacija prošle godine povezala s Bidalijem i da je “želio pomoći drugim radnicima u nevolji, naročito tokom pandemije”.

U petak su udruženja za zaštitu prava, među kojima i Amnesty International, saopćile da je Bidali u telefonskom pozivu 20. maja rekao svojoj majci da je držan u samici i da nema pristup advokatu.

Ohrabrivanje radnika da podnose prigovore

U objavi na Twitteru u subotu, Migrant-Rights.Org je naveo da Bidali “nije želio ništa osim da skrene pažnje javnosti na to kroz šta prolaze migranti. Također je predložio saradnju sa vlastima i drugim odgovornim osobama u cilju zaštite radnih prava migranata”.

“Ključno je naglasiti se da nijedan od @Noaharticulates blogova i inicijativa ne može smatrati ‘dezinformacijama’. Sadržaj njegovih objava uvijek je bio nijansiran i višeslojan, s namjerom da poboljša radne uvjete u Katru – a ne da našteti zemlji”, dodaje se.

Odnos Katra prema radnicima migrantima i njegov dosije o ljudskim pravima bili su u centru pažnje otkako mu je dodijeljeno domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine.

Međutim, zemlja je provela nekoliko reformi rada uoči ovog događaja koji će biti održan u novembru i decembru naredne godine.

U augustu 2020. godine, Katar je najavio značajne promjene zakona o radu, uključujući ukidanje ugovora o pravu na prigovor. Ranije ove godine uveden je i novi zakon o minimalnoj plati.

Katarsko ministarstvo rada ohrabrilo je radnike da podnose prigovore.

Izvor: Al Jazeera i agencije