Ministri G7 prvi put licem u lice u dvije godine

Razgovori o povlačenju vojnika iz Afganistana, trgovinskom sporazumu nakon Brexita, iranskom nuklearnom programu i Kini.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab razgovara s japanskim kolegom Toshimitsuem Motegijem uoči sastanka G7 (Reuters)
Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab razgovara s japanskim kolegom Toshimitsuem Motegijem uoči sastanka G7 (Reuters)

Ministri skupine G7 sastaju se prvi put licem u lice u dvije godine u ponedjeljak u Londonu a razgovarat će, među ostalim, o povlačenju vojnika iz Afganistana, trgovinskom sporazumu nakon Brexita, iranskom nuklearnom programu i Kini.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab razgovarao je s japanskim kolegom Toshimitsuem Motegijem uoči sastanka G7 na kojem će im se pridružiti ministri Kanade, Francuske, Njemačke, Italije i Sjedinjenih Američkih Država, navodi dpa a prenosi Hina.

Raab će se susresti u četiri oka i s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom.

Raab je s Motegijem razgovarao o britanskom zahtjevu za pridruživanje Sveobuhvatnom i naprednom sporazumu o transpacifičkom partnerstvu (CTPP) – sporazumu o slobodnoj trgovini većinom pacifičkih zemalja uključujući Japan.

“Dubina odnosa Velike Britanije i Japana temelji se na zajedničkom pogledu na demokraciju, slobodnoj trgovini, borbi s klimatskim promjenama i sigurnosnoj suradnji”, saopćio je Raab.

Članice Evropske unije također prisustvuju skupu G7, a predstavnici Australije, Indije, Južne Koreje, Južnoafričke Republike i šef Saveza država Jugoistočne Azije (ASEAN) pozvani su kao gosti.

Obrazovanje djevojčica

Britansko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da će ministri razgovarati o planovima za jačanje obrazovanja djevojčica i zapošljavanje žena dok se svijet oporavlja od pandemije COVID-a 19.

Uspostavlja se fond od 15 milijardi dolara za zemlje u razvoju u iduće dvije godine.

Zemlje se obvezuju na nove globalne ciljeve do 2026. godine po kojima bi još 40 miliona djevojčica trebalo krenuti u škole, a još 20 miliona djevojčica naučiti čitati do svojih deset godina u zemljama s niskim i srednje niskim primanjima.

Sastanak licem u lice odvija se uoči samita G7 koji je planiran u junu u engleskom Cornwallu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO