Čelnik koji na ulicama Gaze prkosi izraelskim bombama

Čelnik Hamasa se od prekida napada na Gazu u javnosti pojavio četiri puta.

Yahya Sinwar u šetnji ulicama Gaze (Društvene mreže)
Yahya Sinwar u šetnji ulicama Gaze (Društvene mreže)

Piše: Raed Musa, Gaza

Pojavljivanje Yahye Sinwara u javnosti, inače šefa političkog biroa Islamskog pokreta otpora (Hamas) u Pojasu Gaze, četiri puta u manje od sedmicu nakon završetka izraelskih napada na tu enklavu, nije bilo “bezrazložno“.

Ova ličnost, koju je Izrael označio, zajedno s Mohammedom Deifom, komandantom Hamasovog vojnog krila, kao dvije glavne mete za likvidaciju, poslao je Izraelu jaku poruku da je spreman prkositi, ali i druge poruke na različite adrese.

Pojavljivanje Sinwara četvrti put zaredom u javnosti i način na koji je govorio, u smislu riječi koje je koristio i govora tijela, pokrenuli su brojne reakcije na društvenim mrežama. Ulice Gaze je obišao pješice, prkoseći okupatorima koji planiraju izvesti atentat na njega, što promatrači vide kao otvoreno prkošenje i poruku okupacionim vođama da se ne boji atentata.

Sinwarova šetnja ulicama grada Gaze i njegovo često zaustavljanje kako bi udovoljio zahtjevima prolaznika različitih uzrasta da se uslikaju s njim za uspomenu, govori o želji stanovnika Gaze da nadiđu bol koju je stvorio izraelski rat i da se ujedine oko otpora, prema tviterašima i aktivistima koji su izrazili svoje divljenje prema ovom čovjeku i njegovim riječima pod heštegom #Otpor nas ujedinjuje.

Borba krunisana pobjedom

Sinwar je nastavio dokazivati ono što smatra izraelskim neuspjehom u postizanju ciljeva u ratu protiv Gaze, zatim naglašavati da su raketne sposobnosti otpora bile „izrazito dobre“, i nije se obazirao na prijetnje izraelskog ministra vojske Bennyja Gantza, što je izazvalo divljenje Palestinaca i bijes Izraelaca.

„Čini se da Sinwar nije raspoložen za temu prekida vatre. Čovjek govori visokim tonom, s prijetnjama i zastrašivanjima”, komentirala je Shimrit Meir, novinarka izraelskog lista Yedioth Ahronoth.

Gantz je prijetio, nedugo nakon što je objavljen prekid vatre, da neće biti “imuniteta” za Sinwara i Deifa ako se pojave u javnosti. Ubrzo je uslijedio i Sinwarov odgovor koji je mu je dao 60 minuta da donese odluku i pošalje „letjelicu za izvođenje atentata”.

Aktivisti su posvetili veliku pažnju ovom Sinwarovom izazovu, opisujući ga “hrabrim”, jer je rekao da bi radije umro mučeničkom smrću od rakete aviona F-16, nego od korona virusa ili u saobraćajnoj nesreći.

Fatahov aktivista Abdullah Abu Sharkh napisao je u komentaru na Facebooku: “Sinwar: nakon sastanka ću otići svojoj kući pješice i bez pratnje, a ako je Gantz muško, neka izvrši atentat na mene… Bogami, Abu Ibrahime, ti si pravi vođa! Sretan je Ashkelon (grad iz kojeg vodi porijeklo porodica Sinwar prije Nakbe) iz kojeg si potekao.”

Sharhabil al-Gharib, predsjednik Foruma za međunarodne odnose za dijalog i politike (IRFDP) opisao je Sinwarov govor kao “odmjeren i snažan u smislu poruke i sadržaja“.

Al-Gharib je rekao kako je to govor „vođe koji ima samopouzdanja, a možda i najsmjeliji govor. Vođa Sinwar je započeo govor o pobjedi tvrdoglavo, dok je neverbalnom komunikacijom pokazivao žestinu i snagu u borbi protiv okupacije“.

“Svaki put se potvrđuje da je on vođa koji predstavlja sve. Za njegovog mandata je okončano vrijeme izraelske bahatosti i napada na palestinski narod, njegove svetosti i Al Aksu“, dodao je.

Nacionalni vođa

Prema Al-Gharibu, Sinwar je pametno postupio kada je podsjetio na pokojnog predsjednika Jasera Arafata i njegov put borbe, jer je želio utjecati na kolektivnu svijest svih stranaka, posebno na bazu Pokreta Fatah, kako bi aktivirao liniju otpora u njemu po uzoru na pristup Ebu Ammara (Arefata) koji je taj cilj platio životom.

“Način na koji se Sinwar pojavio, u smislu riječi i dijela, učinio ga je nacionalnim vođom koji se zalaže za nacionalno jedinstvo”, dodao je.

Pojedini smatraju da se Sinwar uspješno služio “Arafatovim stilom” u smislu opuštenog načina govora koji se razlikuje od “jezika kravataša”, nastojeći da se približi narodu razgovarajući s njima, slikajući se s građanima i pomažući im “moralno” u uklanjanju ruševina rata, prema Mustafi Ibrahimu, palestinskom piscu koji se bavi izraelskim pitanjima.

Ibrahim je rekao za Al Jazeeru da je Sinwarov govor o Ebu Ammaru, s ovom simbolikom i značajem, bio pametan i važan potez na nacionalnom nivou, a kratkoročno bi mogao odjeknuti i u krugovima Pokreta Fatah.

Yahya Sinwar se uspješno služio ‘Arafatovim stilom’, nastojeći da se približi narodu (Društvene mreže)

Sharif al-Nayrab, aktivista Pokreta Fatah, prokomentirao je ovo i rekao: “Iskreno, Sinwarova riječ je formirala drugačiju svijest u palestinskoj javnosti. Ta svijest je godinama bila odsutna. Naime, to je jezik sile koji bi okupacija trebala slušati ujutro i navečer, i to je jezik jedinstva koji su nam oduzele godine podijeljenosti“.

“Ova riječ je uklonila mnoge negativnosti koje su se nakupile tokom prošlosti… Sinwar je uistinu patriota i vođa koji zaslužuje uvažavanje i poštovanje”, dodao je.

Izraelske reakcije

Sinwarovo pojavljivanje u javnosti proteklih dana, posebno njegov posljednji nastup, privukao je veliku pažnju u Izraelu, do te mjere da je jedan od starijih izraelskih analitičara blizak centrima donošenja odluka rekao: “U kakvoj to sramoti živi Izrael”, komentirajući Sinwarove izjave o sposobnostima otpora i proizvodnji raketa, te zbog izazova koji je javno uputio nakon Gantzovih prijetnji.

S druge strane, Mustafa Ibrahim ne isključuje mogućnost da će Sinwar imati značajan efekat na politička dešavanja kojima izraelska scena svjedoči u ovom trenutku, kao i na mogućnost da Izrael krene prema petim izborima koji bi mogli srušiti neka poznata politička imena, poput Benjamina Netanyahua.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO