U Kongu 32 skupštinska poslanika preminula od COVID-a 19

Iako su maske potrebne unutar parlamenta, poslanici ih rijetko nose, a primjedbe kolegama je uputio prvi potpredsjednik donjeg doma parlamenta, Jean-Marc Kabund.

Većina građana Konga nerado prima vakcinu zbog straha od neželjenih efekata (EPA)

Članovi parlamenta Demokratske Republike Kongo, njih 32, umrli su od posljedica virusa COVID-19, izjavio je danas potpredsjednik Narodne skupštine te afričke zemlje, prenosi Tanjug.

Iako su maske potrebne unutar parlamenta, poslanici ih rijetko nose, a primjedbe kolegama je uputio prvi potpredsjednik donjeg doma parlamenta, Jean-Marc Kabund, prenosi Reuters.

Kongo, kao i većina afričkih država, zvanično je prijavila relativno mali broj smrtnih slučajeva, ali prema najnovijem vladinom izvještaju taj broj iznosi 31.428 zaraženih i 780 smrtnih slučajeva, među kojima su i 32 člana parlamenta.

Građani nerado primaju vakcinu

Kampanja vakcinacije u toj zemlji se dosta usporila, nakon što su se pojavile nedoumice u vezi sa sigurnošću AstraZenecine vakcine.

Većina građana Konga nerado prima vakcinu zbog straha od neželjenih efekata, i zato što virus nije imao veće posljedice po širu populaciju.

Od 80 miliona stanovnika Konga, do sada je samo njih 19.597 primilo vakcinu od kako je započela kampanja 19. aprila, navodi se u vladinom izveštaju.

Izvor: Agencije