DR Kongo

Od početka godine je u napadima naoružanih napadača i nasilju među zajednicama na istoku zemlje poginulo više od 300 ljudi.

01 May 2021

Masakr na sjeveroistoku Demokratske Republike Konga počinila oružana grupa Ujedinjene demokratske snage, koja je protjerana iz susjedne Ugande.

28 May 2020

U Demokratskoj Republici Kongo sve je više djece koja se žale da su fizički i seksualno zlostavljana. U rudnicima u kojima rade, prisiljeni su da kopaju kobalt, metal koji se koristi za izradu telefona i računara. Tim povodom, jedna neprofitna organizacija pokrenula je sudsku parnicu u kojoj optužuje pet najvećih svjetskih tehnoloških kompanija za dječiji […]

Proteklih sedmica, u nasilju u Demokratskoj Republici Kongo ubijeno je stotinjak osoba, dok su deseci hiljada raseljeni. Mnogima su kuće uništene, a stoka ukradena u sukobu dvije oružane grupe u pokrajini Južni Kivu. Vojni zvaničnici su za Al Jazeeru rekli kako su u pogođena područja poslali dodatne trupe, ali se suočavaju s dobro organiziranim i […]

Ministarstva zdravstva Demokratske Republike Kongo i Ruande danas održavaju sastanak kako bi razradili plan za borbu protiv epidemije ebole. Nadaju se kako će razgovori rezultirati zajedničkim stavom koji će biti predstavljen Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Naša reporterka javlja se s granice Ruande i Demokratske Republike Kongo.