Cavusoglu: Potezi Izraela dio kampanje sistematskog etničkog čišćenja

Potezi Izraela dio su kampanje uklanjanja jedne kulture, a radi se o zločinu protiv čovječnosti, rekao je ministar vanjskih poslova Turske.

Mevlut Cavusoglu: Ovo kolektivno kažnjavanje mora prestati odmah (EPA)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu poručio je u četvrtak da ne postoji niti jedan valjan razlog za izraelsku nehumanu blokadu Gaze, a napade Izraela na Palestince je ocijenio zločinom protiv čovječnosti.

Šef tuirske diplomatije se obratio videoporukom učesnicima posebne sjednice Visokog komesarijata za ljudska prava Ujedinjenih naroda, prenosi Anadolija.

Podsjetivši da “smo prošlih sedmica svjedočili srceparajućim prizorima iz Palestine”, Cavusoglu je kazao kako su sve te događaje uzrokovale izraelske provokacije u džamiji Al-Aksa i naselju Sheikh Jarrah u Al-Qudsu.

Rekao je da su ovi potezi Izraela dio sistematskog etničkog i vjerskog čišćenja, dio su kampanje uklanjanja jedne kulture, a radi se o zločinu protiv čovječnosti.

‘Nehumana blokada Gaze’

“Za nehumanu blokadu Gaze nema nijedan valjan razlog, ovo kolektivno kažnjavanje mora prestati odmah. Međunarodna zajednica ima obavezu da zaštiti Palestince”, kazao je Cavusoglu.

Poručivši da je neophodno iznaći efikasne mehanizme kojima će se stati ukraj nekažnjavanju Izraela, rekao je da “moramo biti realni”.

“Sve dok ne uzmemo u obzir temeljne razloge sukoba patnje Palestinaca će biti nastavljene. Loše stanje u kojem se Palestinci nalaze ne može biti okončano dok se ne prekine ilegalna okupacija i dok oni ne budu imali svoju potpuno nezavisnu državu”, dodao je.

Podsjećajući da UN u svemu nabrojanom ima izuzetno važnu ulogu, Cavusoglu je kazao da je vrijeme da sa riječi pređu na djela.

Izvor: Agencije