Turska planira let bespilotnog borbenog aviona 2023. godine

Let aviona bez posade bit će izveden na 100. godišnjicu osnivanja Republike, rekao je Recep Tayyip Erdogan.

Trenutno je aktivno 180 bespilotnih letjelica Bayraktar, rekao je Recep Tayyip Erdogan (AP)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako njegova zemlja planira let svog borbenog aviona bez posade za 2023. godinu, kada će biti obilježena i 100. godišnjica osnivanja Republike.

“Let bespilotnog borbenog aviona Turske planiramo za 2023. godinu”, rekao je Erdogan u redovnom sedmičnom obraćanju parlamentarcima vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti)

Erdogan je podsjetio i na nedavni sporazum s Poljskom prema kojem će Turska prvi put u jednu od članica Evropske unije i NATO-a izvesti bespilotne borbene letjelice visoke tehnologije.

“Izvoz bespilotnih letjelica u Poljsku iznimno je važan s aspekta prve prodaje Turske letjelice visoke tehnologije članici Evropske unije i NATO-a”, rekao je Erdogan.

“U četiri zemlje uključujući Tursku trenutno je aktivno 180 naših bespilotnih letjelica Bayraktar”, dodao je, prenosi Anadolija.

‘Ekonomski rast daleko iznad očekivanja’

Erdogan je najavio novi paket reformi u vezi s pravosuđem, četvrti paket koji će se uskoro naći u parlamentu Turske.

Erdogan je ponovio da će izbori u Turskoj biti održani u junu 2023. godine, kako je i planirano.

Kako je kazao, “u vrijeme pandemije imali smo priliku testirati naš zdravstveni sistem. Hvala Bogu, i taj ispit smo s uspjehom riješili”.

Podsjećajući na razne scenarije koje u njegovoj zemlji nastoje sprovesti njeni neprijatelji, Erdogan je rekao da “sve dok njegujemo naše jedinstvo, zajedništvo i bratstvo, nikakav scenario ne može Tursku skrenuti s puta ka njenim ciljevima”.

Erdogan je izrazio uvjerenje da će ekonomski rast Turske u 2021. godini biti daleko iznad očekivanja.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO