Angela Merkel i Emmanuel Macron žele ojačati WHO

Njemačka kancelarka i francuski predsjednik su među liderima koji žele jaču Svjetsku zdravstvenu organizaciju i sposobnost svijeta da se pripremi i bori protiv bilo koje pandemije.

WHO je otvorio godišnju sjednicu s nacrtom rezolucije kojom se priznaju greške u odgovoru na COVID-19 (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel su među liderima koji žele ojačati Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) i sposobnost svijeta da se pripremi i bori protiv bilo koje pandemije.

Ujedinjenje lidera je krenulo nakon što je WHO otvorio godišnju sjednicu s nacrtom rezolucije kojom se priznaju greške u odgovoru na COVID-19, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

U preporuci za rezoluciju bi se tražilo da se pojača odgovor na pandemiju, da se stabilizira finansiranje WHO-a i da se osigura veći pristup zdravstvenoj njezi – uključujući vakcinama, testovima i liječenju vezanom za korona virus.

Velik i fleksibilan u teškim vremenima

Cijela Evropska unija, SAD, Kanada, Velika Britanija, Filipini, Dominikanska Republika, Ruanda i Vanuatu su stale iza rezolucije, o kojoj će se razmatrati tokom osmodnevnog skupa WHO-a.

Namjera je da se stvori radna grupa koja će ojačati spremnost i odgovor WHO-a na vanredne zdravstvene situacije.

“Moramo imatio institucije koje mogu odgovoriti zadatku, da izađu ususret našim ambicijama. WHO mora biti velik i fleksibilan u teškim vremenima, a mora biti i potpuno transparentna, kako bi joj ljudi vjerovali. Ne smije biti nikakvog političkog pritiska, ne smije biti ni sumnje da se desio ikakav pritisak”, ocijenio je Macron tokom videokonferencije.

Merkel je rekla da stoji iza ideje “globalnog zdravstvenog tijela za liječenje” i rekla da lideri ne trebaju pružiti WHO-u “finansijsku i ličnu podršku”.

“Govorili smo o ovome godinama, a sada je važnije da djelujemo”, izjavila je Merkel.

Rezolucija ostavlja prostor za malo novina i fokusira se uglavnom na postizanje konsenzusa i ostvarenja zajedničkog cilja nakon ekonomskog i ljudskog pustošenja izazvanog pandemijom korona virusa.

Očekuju se konketni prijedlozi

Rezolucijom će biti postavljeno šest osoba u radnoj grupi koji će podnijeti izvještaj na godišnjoj sjednici sljedeće godine.

Također se prepoznaju nedostaci u globalnim mogućnostima oko pripreme, sprečavanja, utvrđivanja i odgovora na vanredne zdravstvene krize.

Dokumentom, ukoliko bude odobren, od direktora WHO-a Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa tražiti će se da predstavi “konkretne prijedloge” o nivoima uzbune tokom vanrednih zdravstvenih situacija, “s jasnim kriterijima i praktičnim implikacijama za države.”

Diplomate koje stoje iza ovih mjera kažu da se nadaju da će sakupiti konsenzus među 194 članica WHO-a.

Izvor: Agencije