Oštre reakcije zbog prinudnog slijetanja aviona u Minsk

Američke i evropske vlasti traže hitnu reakciju i oslobađanje uhapšenog bjeloruskog aktiviste i nov inara Romana Protaševiča koji je bio u avionu Ryanaira.

Po slijetanju u Minsk, bjeloruske vlasti su privele Romana Protaševiča (AP)

Sjedinjene Američke Države su osudile prinudno prizemljenje aviona kompanije Ryanair na aerodrom u Minsku u nedjelju, na zahtjev bjeloruskih vlasti, i hapšenje opozicionog novinara Romana Protaševiča, koji je bio u tom avionu.

Vashington je pozvao na hitan sastanak međunarodne organizacije civilne avijacije, a državni sekretar Antony Blinken zatražio je da se Protaševič hitno pusti na slobodu.

Ocijenio je kako je akcija vlasti u Minsku “šokantan čin, koji je ugrozio živote 120 putnika u avionu, među kojima je bilo građana SAD-a“, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Prekršena Čikaška konvencija

Iz NATO-a je saopćeno da je prinudno slijetanje aviona kompanije Ryanair u Minsk “ozbiljan i opasan incident“ te je zatražena međunarodna istraga, prenosi Reuters.

“Bjeloruske vlasti moraju osigurati siguran povratak posade i svih putnika u Villnius. Pažljivo pratimo prinudno slijetanje aviona u Bjelorusiju, koji je letio na relaciji Atina – Villnius, i privođenje opozicionara Romana Protaševiča“, poručio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg putem Twittera.

Avijacijska agencija Ujedinjenih naroda je u nedjelju saopćila kako je “izuzetno zabrinuta“ zbog očiglednog prisilnog slijetanja Ryanaira u Minsk.

Međunarodna civilna avijacijska organizacija (ICAO) je na Twitteru navela kako je prekršena Čikaška konvencija, sporazum iz 1944. godine, koja je napravljena s ciljem da se omogući miran i neometan rad civilne avijacije.

ICAO je najavio da će se njeno upravno vijeće sastati vanredno u četvrtak povodom preusmeravanja leta Ryanaira.

‘Otmica u terorističke svrhe’

Litvansko tužilaštvo je pokrenulo krivičnu istragu povodom prisilnog slijetanja aviona Ryanaira u Minsk, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Istraga uključuje “otmicu aviona u terorističke svrhe“ i kršenje ljudskih prava po brojnim međunarodnim sporazumima, navodi se u saopćenju tužilaštva.

Premijerka Litvanije Ingrida Šimonite je rekla novinarima kako je od nekoliko ljudi koji su došli avionom u Vilnius zatraženo da daju iskaz odmah nakon dolaska.

“Ova situacija bez presedana bi trebala biti istražena vrlo temeljno“, kazala je ona, govoreći na aerodromu nakon susreta s putnicima aviona koji je bio u bjeloruskoj prijestolnici.

Litvanija je objavila danas da neće odobriti nijednom letu, ni dolaznom ni odlaznom, da pređe bjeloruski zračni prostor.

“Svi letovi koji idu u pravcu litvanskih aerodroma ili idu iz njih preko bjeloruskog zračnog prostora su zabranjeni” od sutra, rekao je ministar saobraćaja Marijus Kudis na sastanku vlade u Viljnusu, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

Predsedavajuća OSCE-a i švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde osudila je okolnosti koje su prethodile hapšenju Protaševiča u Minsku i zatražila njegovo oslobađanje.

‘Posljedice i moguće sankcije’

„Zabrinuta sam izvještajima da je civilni avion bio primoran sletjeti u Minsk kako bi bio uhapšen nezavisni novinar Roman Protašević. Takvo ponašanje je vrlo uznemirujuće i bezobzirno. Pozivam Bjelorusiju da odmah pusti novinara Protaševiča“, navela je Linde u saopćenju koje je izdao OSCE.

Pozvala je Bjelorusiju da se pridržava svih međunarodnih obaveza, uključujući međunarodne standarde po pitanju slobode novinara i ljudskih prava jer je članica OSCE-a.

Lideri zemalja članica Evropske unije razgovarat će o “mogućim sankcijama“ Bjelorusiji na samitu u Briselu u ponedjeljak, saopćio je u nedjelju naveče Barend Leyts, glasnogovornik predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela .

“Ovom prilikom razgovarat će se o posljedicama i mogućim sankcijama“, naveo je on na Twitteru.

Prethodno je Michel najavio kako će lideri EU-a u ponedjeljak razgovarati o prinudnom slijetanju u Minsk Ryanairovog aviona.

Upozorio je da incident neće proći bez posljedica te pozvao bjeloruske vlasti da odmah puste pritvorenog putnika, opozicionara Protaševiča, i da mu se odmah potpuno garantiraju sva građanska prava.

Ambasador Bjelorusije pri EU, Aleksandar Miknevič, pozvan je danas na zahtjev šefa diplomatije EU, Josepa Borrella, kako bi mu u Briselu bila uručena osuda.

”Ambasador Miknevič je obaviješten o odlučnoj osudi institucija EU i država članica EU povodom prinudnog akta kojim su bjeloruske vlasti ugrozile sigurnost putnika i posade”, navodi se u saopštenju Evropske službe za vanjske poslove.

Rusija: Razuman pristup bjeloruskih vlasti

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov ocijenio je danas “razumnim” pristup Bjelorusije kritikama upućenim nakon presretanja leta.

Bjelorusko Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je danas da je “spremno slijediti sve međunarodne propise, garantovati totalnu transparentnost, uključujući da prihvati, ako je potrebno, međunarodne stručnjake”, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Sočiju, u Rusiji.

“To je jedan potpuno razuman pristup”, rekao je Lavrov u zajedničkom obraćanju medijima sa svojim grčkim kolegom Nikosom Dendijasom.

Lavrov je rekao da Rusija podržava da ne budu užurbane procjene te situacije već da se zasnivaju na svim raspoloživim informacijama i ocijenio da je “važno” djelovati uz očuvanje “hladnokrvnosti”.

Ryanair: Otmica u organizaciji države

Generalni direktor irske niskotarifne aviokompanije Ryanair Michael O'Leary nazvao je „otmicom u organizaciji države“ odluku bjeloruskih vlasti da prinudno spuste u Minsk avion ove firme i uhapse jednog od putnika, opozicionog aktivistu i novinara Romana Protaševiča, prenosi Tanjug pozivajućki se na Glas Amerike.

Radi se o državno sponzorisanoj pirateriji, rekao je direktor Ryanaira (EPA)

O'Leary je rekao kako vjeruje da je na aerodromu bilo agenata Komiteta državne bezbednosti (KGB).

„Riječ je o otmici u organizaciji države, državno sponzorisanoj pirateriji… Izgleda da su vlasti htjele da uhapse novinara i osobu koja je bila sa njim“, kazao je on, dodavši kako su putnici i članovi posade bili uplašeni, a tvrdi i da su držani pod naoružanom stražom i da su im pretražene torbe, navodi Reuters.

Lažna dojava o bombi u avionu

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko u nedjelju je, kako je prenio Reuters, naredio da avion Ryanaira, u kojem se nalazio opozicioni aktivista Protaševič, prinudno sleti u Minsk zbog dojave o bombi, koja se ispostavila kao lažna.

Po slijetanju u Minsk, bjeloruske vlasti su privele Protaševiča, a Lukašenkov potez je naišao na oštre reakcije EU-a, Velike Britanije i NATO-a.

Kompanija Ryanair saopćila je da ništa sumnjivo ni potencijalno opasno nije pronađeno u avionu koji je bjeloruska kontrola leta pozvala da prinudno sleti na aerodrom u Minsku.

Uhapšena i saputnica

Bjeloruski univerzitet u Vilniusu EHU saopćio je u ponedjeljak kako je njihova studentica Sofija Sapega (23), koja je putovala s novinarom Romanom Protasevičem, također privedena kad su bjeloruske vlasti u nedjelju natjerale avion Ryanaira da prisilno sleti u Minsku, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

„Pritvor Sapege potvrdila je njena porodica“, rekao je glasnogovornik Evropskog humanističkog univerziteta (EHU) za Reuters. Riječ je o privatnom bjeloruskom univerzitetu čiji je rad zabranjen u Bjelorusiji pa se 2004. preselilo u susjednu Litvaniju.

Glasnogovornik univerziteta dodao je da su Sapega i Protaševič zajedno bili na godišnjem odmoru u Grčkoj.

U slučaju koji su neki čelnici Evropske unije opisali kao otmicu, putnički avion kompanije Ryanair, koji je letio iz Atine u litvanski Viljnus, iznenada je preusmjeren u Minsk, glavni grad Bjelorusije, u pratnji borbenog aviona MiG-29 iz sovjetske ere.

Prilikom slijetanja, vlasti su privele novinara i blogera Protaševiča.

Obustavljeno ukrcavanje na letu za Frankfurt

Litvanski putnik, koji je rekao da se zove Mantas, rekao je da „kad je avion preusmjeren, Protaševič je otvorio gornji ormarić, izvukao laptop i telefon i dao ih ženskoj saputnici“.

„Pri slijetanju su ga odmah uhapsili“, rekao je Mantas.

„Sapega, koja je ruska državljanka, letjela je u Vilnius da bi odbranila magistarski rad na Univerzitetu“, navodi se u saopćenju EHU-a i dodaje da je „kao rezultat tajne operacije bjeloruskih vlasti… studentica privedena pod neutemeljenim i izmišljenim uvjetima“.

„Protestiramo protiv neopravdanog pritvaranja člana zajednice EHU”, dodaje se u saopćenju.

Na aerodromu u Minsku danas je obustavljeno ukrcavanje na letu Lufthanse za Frankfurt iz straha za sigurnost, a nakon što je aerodrom dobio dojavu o mogućem terorističkom aktu.

Britanija zabranila slijetanje bjeloruskih aviona

Velika Britanija danas je zabranila slijetanje aviona bjeloruskog nacionalnog avioprevoznika na njene aerodrome, a britanske aviokompanije uputila da izbjegavaju zračni prostor Bjelorusije nakon incidenta sa preusmjeravanjem putničkog aviona kompanije Ryanair u Minsk i hapšenja bjeloruskog opozicionara u tom avionu.

Britanska vlada je saopštila da suspenduje dozvolu kojom se odobrava aviokompaniji Belavia da leti za Veliku Britaniju.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominic Raab rekao je da je postupak bjeloruskih vlasti “nesmotren i opasan”, da predstavlja “šokantan napad na civilnu avijaciju i međunarodno pravo” i dodao da Britanija nije “vidjela dokaze” kojim se potkrepljuje tvrdnja o prijetnji bombom.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije