Novoizabrani premijer Katalonije najavio dijalog s Madridom

Pere Aragones obećao je dijalog putem kojeg se nada otcjepljenju bogate pokrajine od Španije.

Lijevo nastrojeni zagovornik nezavisnosti Katalonije izabran je za predsjednika katalonske regionalne Vlade (Reuters)

Lijevo nastrojeni zagovornik nezavisnosti Katalonije Pere Aragones (38) izabran je u petak za predsjednika katalonske regionalne Vlade te je obećao dijalog putem kojeg se nada otcjepljenju od Španije.

Za sada nije izgledno jednostrano proglašenje republike Katalonije, premda je njegova Katalonska republikanska ljevica (ERC) sudjelovala 2017. godine u organiziranju referenduma o nezavisnosti, kojeg je bio zabranio španski Ustavni sud.

Taj pokušaj je završio osuđujućim presudama i zatvorskim kaznama za organizatore, prenosi Hina.

Aragones je izabran za predsjednika glasanjem u regionalnom Parlamentu u Barceloni, gdje je 74 od ukupno 135 zastupnika podržalo njegovu kandidaturu.

Razlike sa strankom JxCat

Izabran je samo pet dana uoči krajnjeg roka za formiranje vlade, jer bi u protivnom bili sazvani novi parlamentarni izbori u toj autonomnoj pokrajini s oko 7,5 miliona stanovnika.

Aragonesov ERC i zagovornici nezavisnosti iz desnog centra Zajedno za Kataloniju (JxCat) nisu se uspijevali dogovoriti oko koalicijske vlade još od izbora održanih 14. februara, no u srijedu su ipak postigli sporazum.

Aragones je u petak obećao naprednu agendu u socijalnim pitanjima, ali najveći izazov će mu biti kako pomiriti razlike koje postoje sa strankom JxCat, čiji je najpoznatiji član Carles Puigdemont, koji se od 2017. godine i proglašenja nezavisnosti nalazi u Belgiji.

Te dvije stranke se i dalje ne uspijevaju dogovoriti oko idućeg koraka prema željenoj nezavisnosti.

Izvor: Agencije