EU ublažava kriterije za ulazak državljana trećih zemalja

Ulazak će biti dopušten svima koji su potpuno vakcinisani.

Odluku još treba formalno potvrditi Vijeće EU-a, što se očekuje u sljedećih nekoliko dana (EPA)

Države članice Evropske unije dogovorile su u srijedu blaže kriterije za ulazak za turiste iz trećih zemalja, te odlučile dopustiti ulazak svima koji su potpuno vakcinisani.

Dogovor je postignut na nivou ambasadora država članica i odluku još treba formalno potvrditi Vijeće EU-a, što se očekuje u sljedećih nekoliko dana.

Odluka je donesena na prijedlog Komisije od 3. maja, koja je preporučila da se dopusti ulazak u Evropsku uniju bez dodatnih restrikcija inozemnim državljanima koji su u potpunosti vakcinisani protiv COVID-19, te stižu iz država gdje je epidemiološka situacija povoljna, javila je Hina.

EU je u martu prošle godine uveo ograničenja za sva neobavezna putovanja iz trećih zemalja, dok je osobama koje u Evropu putuju iz nužnih razloga ulazak bio dopušten.

Neobavezna putovanja bez obzira na individualni status vakcinisanja trenutno su dopuštena za putnike iz sedam zemalja s dobrom epidemiološkom situacijom.

Uslov da je vakcina odobrena u EU

To su zemlje koje imaju 14-dnevnu kumulativnu stopu zaraženih do 25 na 100 000 stanovnika.

Sada je taj prag povećan na 75 prijavljenih slučajeva COVID-19 na 100.000 stanovnika, dok je Komisija predlagala 100.

To znači da će uskoro biti znatno proširen spisak zemalja iz kojih će se moći ulaziti u EU bez obzira jesu li putnici vakcinisani.

Svi putnici koji su potpuno cijepljeni, odnosno, koji su dobili predviđen broj doza vakcine, moći će ući u EU bez obzira iz koje zemlje dolaze.

Uslov je da su vakcinisani jednom od vakcina koje su odobrene u Evropskoj uniji.

Izvor: Agencije