WP: Zakonodavcima sporna prodaja oružja Izraelu

Američka prodaja 735 miliona dolara vrijednog oružja Izraelu uključuje i sisteme JDAM.

JDAM se koristi za pretvaranje bombi u precizno navođene projektile (EPA)
JDAM se koristi za pretvaranje bombi u precizno navođene projektile (EPA)

Nekoliko zakonodavaca iz Sjedinjenih Američkih Država postavljaju pitanje da li bi se prodaja oružja vrijednog 735 miliona dolara, koju je odobrila administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena, mogla iskoristiti kao prevaga u vrijeme neprestanog bombardiranja Pojasa Gaze, piše Washington Post (WP) na koga se poziva Al Jazeera English.

Prodaja naoružanja, koju je Kongres notificirao 5. maja, sedmicu prije početka aktuelnog sukoba Izraela i Palestine, uključuje i prodaju sistema JDAM (Joint Direct Attack Munitions) koji se koristi za pretvaranje bombi u precizno navođene projektile, navodi list.

Neki zakonodavci i savjetnici navode kako bi prodaja mogla izazvati žestoko protivljenje u Kongresu gdje je sve glasnije kritiziranje podrške Bidenove administracije prema Izraelu u vrijeme smrtonosnog sukoba.

Dodatno jačanje razaranja

„Omogućavanje ove predložene prodaje pametnih bombi, a bez pritiskanja Izraela da pristane na prekid vatre, samo će dodatno pojačati razaranje“, naveo je za WP član komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma Kongresa.

Prema američkom zakonu, administracija mora obavijestiti Kongres o takvim prodajama. Zakonodavci imaju 20 dana da usvoje rezoluciju kojom se protive prodaji.

Najmanje 198 Palestinaca u Gazi, od čega 58 djece, je ubijeno u zračnim udarima Izraela od 10. maja. Najmanje 10 Izraelaca, uključujući dvije djece, je poginulo u raketnim napadima iz Gaze.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO