Kandidaturu za iranskog predsjednika najavio Larijani i šef pravosuđa

Subota je bila posljednji dan za prijave kandidatura za izbore koji će se održati 18. juna, a predsjednik Hassan Rouhani ne može se kandidirati zbog ograničenja broja mandata. 

Sve prijavljene kandidate morat će odobriti i 12-člano Starateljsko vijeće (AP)

Bivši predsjednik iranskog parlamenta Ali Larijani i šef pravosuđa Ebrahim Raisi u subotu su objavili svoju predsjedničku kandidaturu za izbore koji se održavaju idući mjesec, prenosi Hina.

Subota je bila posljednji dan za prijave kandidatura za izbore koji će se održati 18. juna, a predsjednik Hassan Rouhani ne može se kandidirati zbog ograničenja broja mandata.

Objava kandidature Larijanija, bivšeg pregovarača o nuklearnom sporazumu i savjetnika vrhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneia, prenosila se na državnoj televiziji.

U subotu se kandidirao i šef iranskog pravosuđa Ebrahim Raisi, iranski šijitski klerik kojeg je Khamenei imenovao na to mjesto u martu 2019. godine. Raisi se smatra jednim od najmoćnijih ljudi u Iranu, a 2017. je na izborima izgubio od Rouhanija.

„Na pozornicu dolazim kao nezavisni kandidat kako bi doveo promjene u izvršno upravljanje ove države i borio se protiv siromaštva, korupcije, poniženja i diskriminacije“, rekao je 60-godišnjak u objavi kandidature koju tek treba službeno registrirati.

Nominaciju objavio i politički osuđenih Tajzadeh

Izbori idući mjesec smatraju se ispitom za popularnost klerikalnog iranskog vodstva koje se nada velikoj izlaznosti koja bi ipak mogla biti manja jer su Iranci nezadovoljni stanjem ekonomije pogođene vraćanjem američkih sankcija nakon izlaska iz  nuklearnog sporazuma prije tri godine.

Sve prijavljene kandidate morat će odobriti i 12-člano Starateljsko vijeće u kojem sjedi šestero vijećnika koje je imenovao sam Khamenei.

Ranije je svoju nominaciju objavio i bivši politički zatvorenik Mostafa Tajzadeh, jedan od najglasnijih zagovaratelja reformi u bliskoistočnoj državi. Tajzadeh, koji je proveo sedam godina u pritvoru, prijavio se usprkos odluci Vijeća da se ne smiju kandidirati bivši zatvorenici.

Tajzadeh osuđuje „diskriminaciju“, „blokiranje interneta“, „miješanje vojske u politiku, ekonomiju i izbore“ i štetnu vanjsku politiku Irana, prenosi agencija France Presse.

Svoju kandidaturu je prošle sedmice prijavio i Ferejdun Abasi, bivši šef iranske nuklearne agencije, a to je učinio i bivši iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad kojem je Starateljsko vijeće 2017. zabranilo kandidaturu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO