Gaza pod paljbom, raste broj žrtava i na Zapadnoj obali

Od ponedjeljka su u Gazi poginulo najmanje 126 Palestinaca, a danas na Zapadnoj obali deset.

Raste broj civilnih žrtava u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali (AFP)

Izraelsko bombardiranje Pojasa Gaze nastavljeno je u petak sa zračnim udarima i artiljerijskim salvama uprkos međunarodnim pozivima na mir. Izraelska vojska je ubrzala okupljanje vojnika i tenkova blizu granice sa palestinskom teritorijom koju drži pod opsadom.

Al Jazeerin Safwat Al Khalout iz Gaze javlja kako se od ponoći po lokalnom vremenu izraelske trupe masovno okupljaju kod granice, ali još nije započela kopnena ofanziva uprkos natpisima nekih medija.

“Kopnena operacija traži mnogo priprema, mnogo trupa“, istakao je on i dodao kako je vjerovatno riječ o tome da još nije došlo dovoljno tenkova, komada artiljerije i vojnika za ulazak u Gazu.

U posebnom saopćenju je i izraelska armija negirala početak kopnene ofanzive.

Sve nasilniji sukobi

Kahlout je naveo i kako su tijela žene i njena tri sina, koji su poginuli u izraelskom zračnom udaru, nađena na sjeveru Gaze.

Posljednje žrtve povećavaju broj poginulih od ponedjeljka na 126, od čega je najmanje 31 dijete. Više od 900 osoba je ranjeno.

Sa druge strane, poginulo je najmanje osam Izraelaca i jedan državljanin Indije. Izraelska vojska navodi kako su stotine raketa ispaljene iz Gaze ka raznim lokacijama u Izraelu.

Bilježe se i sve nasilniji sukobi između jevrejskih Izraelaca i palestinskih stanovnika Izraela u nekoliko gradova Izraela.

Potencijal za novu eksalaciju dale su najmanje tri rakete ispaljene sa juga Libana ka Izraelu.


22:11

Izvještavajući iz Libana, Al Jazeerina Zeina Khodr napisala je na Twitteru da je Libanac kojeg su ubile izraeske snage bio pripadnik Hezbollaha.

„Hezbollah tvrdi da je 21-godišnji Mohammed Tahhan, koji je ubijen na libansko-izraelskoj granici, bio borac te grupe“, napisala je.


21:30

U izraelskim napadima na Gazu ubijeno je još četvero Palestinaca, čime je broj ubijenih u enklavi pod izraelskom opsadom povećan na 126.


21:29

Tri rakete lansirane su prema Izraelu iz Sirije, saopštila je izraelska vojska, dodavši da je jedna pala unutar Sirije.

Lansiranje raketa uslijedilo je nakon što su izraelske snage usmrtile jednog člana libanske grupe Hezbollah, velikog neprijatelja Izraela, koji je prisutan i u sjevernoj Siriji.

Nije bilo potvrde ove informacije niti sa jedne strane.


20:58

Izvještavajući iz Pojasa Gaze, Al Jazeerin Safwat Kahlout rekao je da je enklava na meti novih napada, u kojima je najmanje jedna osoba poginula.

„Pogođena je kuća, ali još je nejasno šta je bila meta. Znamo da su medicinske službe otkrile najmanje jedno tijelo“, rekao je.

Napad se desio 200 metara od ureda Al Jazeere u Gazi.


19:47

Ujedinjene nacije objavile su da je oko 10.000 Palestinaca napustilo svoje kuće u Gazi zbog nasilja u toj zoni.

„Utočišta pronalaze u školama, džamijama i ostalim mjestima, sa ograničenim pristupom vodi, hrani, higijeni i zdravstvenim uslugama“, saopštio je UN-ov Ured za koordinaciju humanitarnih pitanja.


19:46

Upitan da li Izrael reaguje odmjereno, sektetarica Bijele kuće Jen Psaki je na press-konferenciji rekla: „U ovom trenutku, kao što je predsjednik rekao u izjavi, Izrael ima pravo na samoodbranu“.

Dodala je da je SAD i dalje fokusiran na deeskalaciju situacije.

„Važno je podsjetiti ljude da je Hamas teroristička organizacija. Hamas ne predstavlja stavove, porodice i ljude koji pate, sve Palestince koji prolaze kroz patnju zbog ovog nasilja. Nema opravdanja za 1.500 raketa koje je Hamas lansirao prema izraelskim zajednicama“, rekla je Psaki.


19:05

Broj Palestinaca ubijenih od strane izraelskih snaga tokom sukoba na okupiranoj Zapadnoj obali porastao je na deset, objavilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Širom te zone buknuli su nasilni protesti, u kojima su većinom mlađi Palestinci gađali izraelske snage kamenjem, Molotovljenim koktelima i drugim predmetima.

(EPA)

Izraelci su odgovorili suzavcem, gumenim mecima, ali i bojevom municijom, javili su izvori.


19:02

Doktor Midhat Abbas, zvaničnik Ministarsta zdravlja Gaze rekao je Al Jazeeri da će „zdravstveni sistem doživjeti kolaps“ ako se napadi na civile nastave.

„Živimo pod opsadom 15 godina, a sa korona virusom godinu i po. Danas je peti dan agresije koja cilja na veoma gusto naseljeno područje. Ako se to nastavi i narednih dana, desit će se kolaps. Imamo 2.200 kreveta u cijelom Pojasu Gaze. Ako svakog dana imamo stotine povrijeđenih, za sedmicu ili manje, bolnice će biti pune pacijenata i nećemo znati šta da radimo s ostalima“, rekao je Abbas.


18:59

Dvadesetjednogodišnji Libanac podlegao je povredama koje su mu nanijele izraelske snage nakon što je s grupom demonstranata pokušao preći sigurnosnu ogradu na granici između dvije zemlje, izvijestila je libanska državna novinska agencija.

Agencija dodaje da je još jedan Libanac povrijeđen iz vatrenog oružja, u neredima na granici, gdje su Libanci protestovali u znak solidarnosti sa Palestincima.

Ranije u petak, izraelska vojska objavila je da je grupa ljudi iz Libana oštetila ogradu s Izraelom i zapalila vatru na polju. Izraelski tenkovi otvorili su vatru upozorenja, nakon čega su se demonstranti vratili.


18:55

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da je „veoma zabrinuta“ zbog eksalacije nasilja u Izraelu i Gazi.

„Osuđujem neselektivne napade Hamasa na Izrael“, napisala je Von der Leyen na Twitteru.

„Civili na obje strane moraju biti zaštićeni. Nasilje mora stati odmah“, dodala je.


16:29

Izraelske snage na okupiranoj Zapadnoj obali ubile su ukupno sedam Palestinaca.

Prema izjavi Crvenog polumjeseca Palestine, u sukobima u raznim dijelovima Zapadne obale ubijeno je sedam, a ranjeno 366 osoba.

Nakon džuma-namaza u petak, Palestinci su protestovali na oko 24 lokacije širom Zapadne obale.


17:17

Palestinski zdravstveni zvaničnici tvrde da su izraelske snage na okupiranoj Zapadnoj obali ubili pest Palestinaca.

Navedeno je da je pet osoba ubijeno u okršaju u kojem su Palestinci na nekoliko lokacija kamenjem gađali izraelske snage, a da je šesta stradala u pokušaju da nožem ubode izraelskog vojnika.


16:09

Izraelske snage ispalile su hice upozorenja prema grupi demonstranata koja je sa libanske strane prešla granicu s Izraelom, u sklopu protesta protiv napada na Gazu.

Izraelska vojska tvrdi da se nekoliko desetaka Palestinaca i Libanaca okupilo na kapiji koja dijeli Liban i Izrael.

Nekoliko njih prešlo je na izraelsku stranu.

Izraelska vojska navodi da je grupa prošla ogradu i zapalila vatru u zoni prije nego što su se vratili na libansku teritoriju.

Televizijska stanica Al-Manar, čiji je vlasnik libanska grupa Hezbollah, tvrdi da je u incidentu ranjen jedan Libanac, ali ta informacija nije potvrđena.


15:11

Prema informacijama Anadolije, broj poginulih Palestinaca u petak je povećan na 122.

Broj poginulih Izraelaca povećan je na osam, navedeno je.

Među žrtvama je 31 dijete i 20 žena, dok je broj povrijeđenih povećan na 900, tvrdi Ministarstvo zdravlja Gaze.


14:45

Jedan čovjek je ubijen iz vatrenog oružja kod kontrolne tačke u gradu Yaban kod Jenina od strane izraelskih snaga sigurnosti tokom demonstracija Palestinaca na ulicama širom Zapadne obale kojima se protive zračnim udarima Izraela na Gazu.

Demonstracije su održane u gradovima Nablus, Tulkarem, Jenin, Ramallah i Hebron.

Novinska agencija Safa javlja kako je 20 osoba ranjeno u Jerichu kada je izraelska policija, kako se navodi, koristila bojevu municiju.

(Reuters)

14:30

Izraelske snage ubile su iz vatrenog oružja Palestinca u okupiranoj Zapadnoj obali, što je četvrti ubijeni Palestinac na tom palestinskom teritoriju od ponedjeljka.

Nema informacija o identitetu ubijenog. Izraelska vojska je objavila kako je pokušao zbosti vojnika prije nego je „neutraliziran“.

„Napadač je došao vozilom na vojnu ispostavu kod zajednice Ofra, sjeverno od Ramallaha i potom ubrzavao“ prema vojniku prije navodnog pokušaja napada nožem.

Palestinsko Ministarstvo zdravstva je potvrdilo ubistvo čovjeka.


13:40

Spas u lokalnoj školi

Palestinske porodice, koje su prethodno bile nastanjene u izbjegličkom kampu Al-Shati, zbog učestalih izraelskih bombardiranja, smještaj su potražile u jednoj od lokalnih škola.

(Anadolija)

13:30

Erdoganovi diplomatski napori

Turska provodi niz inicijativa kako bi podržala Palestinu nasuprot izraelskih napada i pokrenula reakciju na nivou UN-a, Organizacije islamske saradnje i drugih relevantnih međunarodnih organizacija, prenosi agencija Anadolija i dodaje kako je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan do sada o palestinskom pitanju razgovarao s predsjednicima ili premijerima blizu 20 država, uključujući Palestinu, Rusiju, Katar, Pakistan, Kuvajt i Alžir.

Erdogan je u tim razgovorima lidere pozvao na saradnju u efikasnom suprotstavljanju izraelskim pritiscima i napadima na Al-Aksu, Al-Quds, Gazu i Palestince. Turski predsjednik je u tom kontekstu prvo razgovarao s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom i liderom palestinskog pokreta Hamas Ismailom Haneyeom.

Erdogan je od 8. maja do sada o izraelskim napadima na Palestinu razgovarao s ruskim liderom Vladimirom Putinom, katarskim emirom Sheikhom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem, jordanskim kraljem Abdullahom II, kuvajtskim emirom Sheikhom Nawafom al-Ahmedom Al-Sabahom, malezijskim kraljem Sultanom Abdullahom Riayatuddinom, predsjednikom Indonezije Jokom Widodom, predsjednikom Alžira Abdelmadjidom Tebbouneom, predsjednikom Uzbekistana Ševketom Mirzijojevom, pakistanskim premijerom Imranom Khanom, predsjednikom Turske Republike Sjeverni Kipar Ersinom Tatarom, kirgistanskim predsjednikom Sadirom Japarovom, predsjednikom Afganistana Ashrafom Ghanijem, iračkim premijerom Mustafom Al-Kadhimijem, nigerijskim predsjednikom Muhammedom Buharijem, libijskim premijerom Abdulhamidom Dbeibehom, omanskim sultanom Haithamom bin Tarikom i bivšim malezijskim premijerom Mahathirom Muhammedom.

U razgovoru, Erdogan je najoštrije osudio izraelske zločine nad palestinskim muslimanima i okarakterizirao ih terorističkim činom. On je kazao da je Turska na svim nivoima pokrenula inicijative za pokretanje islamskih zemalja i cijelog svijeta za zaustavljanje terora i okupacije koje čini Izrael. Naglasio je da će Turska uvijek podržavati palestinsku borbu, biti uz palestinsku braću i braniti čast Al-Qudsa.

(EPA)

13:04

Relativno mirno na jugu Izraela

Novinar Al Jazeere Harry Fawcett sa juga Izraela, nedaleko od Pojasa Gaze gdje je Izrael okupio veliki broj vojnika i tenkova, javlja:

„Ovdje je relativno mirno u odnosu na ranije dane i ekstremno intenzivnu razmjenu vatre koja se desila tokom noći“, kazao je on govoreći o salvi raketa koje je Hamas ispalio ka gradu Ashkelon oko 03:00 sata ujutro po lokalnom vremenu.“

Rakete je zamijenila zbunjenost, navodi Fawcett, „namjerna ili ne“ kada je objavljeno da Izrael razmatra kopnenu invaziju. Ti navodi su kasnije odbačeni.

(Reuters)

12:54

Sukobi u Hebronu

Reporter Al Jazeere javio je kako su u Hebronu izbili sukobi između demonstranata i izraelskih strana sigurnosti. Demonstranti su palili gume i bacali kamenice. Do sukoba je došlo i u nekoliko drugih gradova Zapadne obale.


12:49

Džuma u Al-Aksi protekla mirno

Sedmična muslimanska molitva petkom, džuma, završena je u Al-Aksi, a na snimcima se vidi da je sve proteklo mirno te da nije bilo sukoba između vjernika i izraelskih snaga, iako raketiranje između izraelske vojske i palestinskog Hamasa i dalje traje.


12:37

Agencije: Izrael odbija inicijativu za posredovanje radi postizanja primirja

Egipatsko izaslanstvo koje se sastalo s izraelskim dužnosnicima radi posredovanja u pregovorima o prekidu vatre nije postiglo nikakve pozitivne rezultate, rekao je egipatski sigurnosni izvor agenciji dpa.

Izrael je odbio sve inicijative posredovanja za postizanje primirja, čak i privremenog, dodaje izvor.

Prema izvoru, Izrael želi uništiti vojne sposobnosti Hamasa i drugih frakcija u Gazi i ciljati niz visokih dužnosnika Hamasa koje Izrael traži, prije nego što se vratio pregovorima o prekidu vatre.


12:30

UN: Izraelski zračni napadi uništili brojne domove i škole

Izraelski zračni napadi uništili su ili teško oštetili više od 200 stambenih jedinica u pojasu Gaze, dok su 24 škole pretrpjele štetu, prema Uredu UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

Agencija je saopćila da eskalacija sukoba utječe na pristup vodi, sanitarnim uvjetima, zdravstvenoj zaštiti i borbi protiv COVID-a 19.

Ured UN-a je primijetio da postrojenje za desalinizaciju morske vode Sjeverne Gaze još uvijek ne radi, što utječe na to da oko 250.000 ljudi nema pristup čistoj pitkoj vodi. Još 230.000 ljudi iz grada Gaze i Khan Younisa ima ograničen pristup vodi zbog sve većih prekida napajanja i štete na mrežama, navodi OCHA.

Izraelski zračni napadi uništili su ili teško oštetili više od 200 stambenih jedinica u pojasu Gaze, dok su 24 škole pretrpjele štetu, prema Uredu UN-a [Mahmud Hams / AFP]

Izraelske vlasti zatvorile su prijelaz Erez na sjeveru pojasa Gaze od 10. maja, kao i prelaz Kerem Shalom na jugu kroz koji prolazi roba i gorivo.

“Humanitarci i dalje pružaju pomoć na terenu, ali trenutna nesigurnost značajno ograničava pružanje osnovnih usluga, uključujući trenutni odgovor na COVID-19”, rekao je Jens Laerke, glasnogovornik OCHA-e.


11:45

“Nisam spavala tri dana”

Maha Hussaini, aktivistica za ljudska prava iz Pojasa Gaze, govorila je za Al Jazeeru o svojim iskustvima tokom stalnog izraelskog bombardiranja.

„Nisam spavala posljednja tri dana jer se bombardiranje pojačava uglavnom noću. Ponekad možemo kupiti hranu ili naručiti da nam je dostave, ali većina prodavnica je zatvorena jer i njih bombardiraju“, navodi ona.

Hussaini kaže kako je sjeverni dio Pojasa Gaze doživio „najnasilniji“ napad navečer, sa borbenim avionima, tenkovima i artiljerijom koji su „svi bombardirali jedno područje od 62 kilometra“.


11:15

Macronov poziv na prekid vatre

Francuski predsjednik Emmanuel Macron “kategorički” je pozvao na prekid vatre.

“Vrtlog nasilja na Bliskom istogu mora prestati. Kategorički pozivam na prekid vatre i na dijalog”, napisao je on na Twitteru, a objavu je preveo također na hebrejski i arapski.

“Pozivam na smirenost i mir.”

10:30

Istraga Međunarodnog krivičnog suda

Pojedinci koji su umiješani u novo izbijanje izraelsko-palestinskog krvoprolića mogli bi se naći na meti istrage Međunarodnog krivičnog suda (ICC) koja je u toku a tiče se ranijih navodnih ratnih zločina u sukobima ove dvije strane, navodi glavna tužiteljica ICC-a Faatou Bensouda za Reuters.

Ona dodaje kako će zahtijevati da se nastavit sa ovom istragom čak i bez saradnje Izraela koji je optužuje za antisemitsku pristranost i koji nije član ovog Suda.

„Postoje događaji koje detaljno provjeravamo, sve pažljivo pratimo i podsjećam kako je otvorena istraga i razvoj tih događaja također bi mogli biti meta istrage. Samo želimo upozoriti sve strane da situacija dalje ne eskalira, da budu pažljivi u povlačenju poteza koji bi mogli dovesti do ratnih zločina“, ističe Bensouda.


09:50

Palestinska novinska agencija Safa objavila je fotografije koje pokazuju ogromno razaranje koje su zračni udari Izraela napravili u Shejaiyi, istočno od grada Gaze.


09:10

Raste broj žrtava

Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravstva iz Gaze, od ponedjeljka i početka izraelskih udara poginulo je najmanje 119 Palestinaca, od čega 31 dijete i 19 žena.

Ranjeno je više od 830 osoba.

Guardian navodi kako se broj izraelskih žrtava povećao na osam, među kojima ima djece.

(EPA)

08:40

Udari sa 160 aviona

Izraelska armija (IDF) objavila je kako je protekle noći približno 160 aviona iz 12 eskadrila djelovalo na područje sjevernog Pojasa Gaze gdje su ciljali „podzemne mete“.

„Paralelno sa udarima avijacije, kopnene snage, artiljerija i oklopljene jedinice raspoređene duž granice ispalile su stotine artiljerijskih i tenkovskih granata na ciljeve u Pojasu Gaze“, prenosi Guardian objavu IDF-a.

„Tokom udara, čiji je cilj bio nanijeti značajnu štetu strateški važnim podzemnim tunelima koji pripadaju Hamasu, mnogi kilometri tunelske mreže su uništeni.“

(EPA)

08:30

Ranjen dječak na Zapadnoj obali

Novinska agencija Safa javlja kako je jedan dječak ranjen u petak ujutro nakon sukoba Palestinaca i izraelskih naseljenika u selu Nabi Saleh na Zapadnoj obali.

Navodi se kako je dječak ranjen u nogu zalutalim metkom.

Od prošle noći traju sukobi između stanovnika Zapadne obale i izraelskih naseljenika.


07:45

Haniyeh poziva na demonstracije

Lider Hamasa Ismail Haniyeh pozvao je palestinske stanovnike okupiranih teritorija i Izraela da u petak, drugog dana Ramazanskog bajrama, izađu na masovne proteste.

Portal New Press citirao je Haniyeha koji je pozvao na protestne marševe zbog posljednjih napada izraelske policije na muslimanske vjernike u džamij Al Aksa kao i zbog neprestanog bombardiranja Gaze u kojem je poginulo najmanje 113 osoba.

(EPA)

07:30

Novo žestoko granatiranje

Novinska agencija Safa javlja kako se u petak bilježi novo granatiranje Gaze.

Dodaje se kako je posljednjih minuta na udaru „žestokih“ artiljerijskih udara istočni dio guvernorata Deir al-Balah, južno od grada Gaze.

Navodno su na udaru granata i domovi civila istočno od Maghazija, također područje Deir al-Balah.

Nešto ranije je Safa javila kako su gađane lokacije, bilo iz artiljerije ili u zračnim udarima, na istoku i sjeveru grada Gaze, te u gradu al-Fakhari, istočno od Khan Yunisa u Pojasu Gaze.


07:25

Naseljenici napali Palestince u Hebronu

Na društvenim mrežama na internetu objavljeno je kako nekoliko navodnih izraelskih naseljenika napada na palestinske domove u gradu Hebron, Zapadna obala, rano u petak.

Do sukoba je došlo posljednjih dana između izraelskih naseljenika i palestinskih stanovnika i u Zapadnoj obali i u Izraelu.

(EPA)

07:20

Raketa pogodila zgradu u Ashkelonu

Raketa ispaljena iz Gaze rano u petak pogodila je zgradu u južnom gradu Ashkelonu, javlja Al Jarmaq.

Nema podataka o žrtvama, no mnogi stanovnici ovog područja su od ranije u skloništima po naredbama vlasti.

Oružana grupa Hamas, čije je sjedište u Gazi, objavila je kako je posljednjih sati ispalila najmanje 250 raketa ka Izraelu u znak odmazde na žestoko bombardiranje Pojasa.


07:10

Sastanak Vijeća sigurnosti UN-a u nedjelju

Vijeće sigurnosti UN-a zakazalo je virtualni javni sastanak o izraelsko-palestinskom sukobu u nedelju, saopćili su u četvrtak navečer diplomati, prenosi Beta pozivajući se na AFP.

Ovaj sastanak, prvobitno zakazan za petak, zatražili su Tunis, Norveška i Kina.

Sjedinjene Američke Države, koje su blokirale sjednicu u petak i koje su planirale njegovo održavanje početkom iduće sedmice, složile su se da se on održi u nedjelju, saopćili su izvori.

(EPA)
Izvor: Al Jazeera i agencije