Ukrajina odbacila navode o pripremama za napad na Donbas

Oslobađanje ukrajinske teritorije silom rezultiralo bi smrću mnogih civila i vojnika, a to je neprihvatljivo za Ukrajinu, kaže načelnik Generalštaba ukrajinske vojske.

Ukrajinski predsjednik tokom posjete istočno-ukrajinskoj zoni sukoba (EPA)

Ruslan Homchak, načelnik Generalštaba ukrajinske vojske, odbacio je u petak navode da se njegova zemlja priprema za napad na Donbas.

Na društvenoj mreži Facebook objavio je da navodi da se njegova zemlja “priprema za napad na Donbas” imaju za cilj diskreditaciju Ukrajine na međunarodnoj sceni.

Dodao je da je ovo dio dezinformacione kampanje za širenje panike, prenosi Anadolija.

“Oslobađanje ukrajinske teritorije silom rezultiralo bi smrću mnogih civila i vojnika, a to je neprihvatljivo za Ukrajinu”, rekao je Homchak.

Moskva optužuje Kijev

Naglašavajući da ukrajinska vojska podržava napredak Ukrajine na euroatlantskom putu, on je dodao da su ojačali vojnu komunikaciju na strateškom nivou s NATO-om i saradnju na Crnom moru.

Prema njegovim riječima, euroatlantski izbor Ukrajine je suvereno pravo ove zemlje, a Rusija se nema pravo miješati u njihove unutrašnje poslove.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov naveo je ranije u petak da Ukrajina potpuno cilja vojno rješenje krize u Donbasu.

Homchak je 30. marta izjavio da je Rusija rasporedila svoju vojsku u blizini granice Ukrajine, pod izgovorom izvođenja vojne vježbe.

Peskov je rekao da je Rusija premjestila svoje oružane snage unutar svoje teritorije po vlastitom nahođenju i nikome ne predstavlja nikakvu prijetnju.

Ruska aneksija Krima

Ruske snage ušle su na ukrajinski poluotok Krim u februaru 2014. godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je, po izvedenoj aneksiji Krima, i formalno podijelio tu regiju na dva odvojena federalna subjekta Ruske Federacije.

Turska i Sjedinjene Američke Države te Generalna skupština Ujedinjenih naroda i Evropska unija smatraju rusku aneksiju Krima ilegalnom, a EU je Rusiji uveo i sankcije.

Prema podacima UN-a, u borbama između ukrajinskih snaga i proruskih separatista smrtno je stradalo više od 13.000 osoba.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO