Švedska predstavila trajni stroži zakon o imigraciji

Plan zakona socijaldemokratske Vlade udružene sa Zelenima treba zamijeniti privremeni zakon na snazi od 2016.

Johansson: Švedska više nije mamac za tražitelje azila kao što je bila 2014. i 2015. (EPA)

Švedska je u četvrtak predstavila zakon kojim pooštrava pravila za trajna useljenja u zemlju, a trajnima proglašava privremene mjere, uvedene tokom migracijske krize 2015. radi ograničenja prihvata izbjeglica, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Plan zakona socijaldemokratske Vlade udružene sa Zelenima treba zamijeniti privremeni zakon na snazi od 2016. i produžen 2019. zbog nepostizanja konsenzusa o trajnom zakonu.

Prema planu, izbjeglice bi dobile trogodišnju dozvolu boravka koja može postati stalna dozvola boravka ako ispune određene zahtjeve poput znanja švedskoj jezika i dovoljnih prihoda.

Mamac za tražitelje azila

U odnosu na svoje stanovništvo, Švedska je država Europske unije koja je prihvatila najviše izbjeglica 2015. sa više od 160.000 dolazaka, među kojima su brojni Sirijci. U deset godina, zemlja sa 10,3 miliona stanovnika je pružila azil i omogućila spajanja porodica za 400.000 ljudi, prema podacima imigracijskih centara.

Dok raste protivimigracijska stranka Švedski demokrati, glavne švedske stranke, među kojima socijaldemokrati na vlasti, napravile su u posljednjih pet godina zaokret prema strožoj politici što je rezultirao smanjenjem broja dozvola boravka.

„Uz taj plan, Švedska više nije mamac za tražitelje azila kao što je bila 2014. i 2015.”, izjavio je socijaldemokratski ministar za pitanja migracija Morgan Johansson i branio plan koji „dugoročno garantira održivi regulatorni okvir i osigurava da načelo ograničenih dozvola boravka ne izazove nerazmjerne učinke“.

„Ta temeljna pravila su u skladu sa onima u većini drugih zemlja EU.“

Humanitarna zaštita

U novom zakonu će postojati i obaveza osiguranja potreba članova porodice tokom podnošenja zahtjeva za spajanje porodica koja je uvedena privremenim zakonom.

Godinu i po prije parlamentarnih izbora u septembru 2022. godine, čelnik protivimigracijske stranke Švedski demokrati (SD) Jimmie Akesson kritizirao je odredbu u korist maloljetnika bez pratnje, kojima će biti dopušteno da se nastave školovati i bit će pokriveni „humanitarnom zaštitom“.

Sadašnji privremeni zakon, produžen 2019. godine, istječe ovog ljeta. Novi zakon treba stupiti na snagu u julu nakon izglasavanja u Parlamentu, navode agencije.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO