Rusija poručila da će štititi svoje građane na istoku Ukrajine

Veliki vojni sukobi mogli bi označiti početak kraja Ukrajine kao države, kazao je visoki dužnosnik Kremlja.

Nasilje jača duž linije razdvajanja između Vladinih snaga i separatista u istočnoj regiji Donbas (EPA)
Nasilje jača duž linije razdvajanja između Vladinih snaga i separatista u istočnoj regiji Donbas (EPA)

Visoki dužnosnik Kremlja izjavio je u četvrtak da bi Rusija u određenim okolnostima mogla biti prisiljena braniti svoje građane na istoku Ukrajine i da bi veliki vojni sukobi mogli označiti početak kraja Ukrajine kao države.

Zapadne zemlje pozivaju na suzdržanost nakon što je Ukrajina pozvala na uzbunu zbog gomilanja ruskih snaga kod rusko-ukrajinske granice, prenosi Hina, pozivajući se na Reutetrs.

Nasilje jača duž linije razdvajanja između Vladinih snaga i separatista u istočnoj regiji Donbas.

“Podržavam ocjenu da bi… početak vojne akcije… bio početak kraja Ukrajine”, rekao je zamjenik šefa Ureda ruskog predsjednika Dmitrij Kozak, prenosi Tass.

Poređenje sa Srebrenicom

Kozak je bio upitan bi li Rusija štitila svoje građane na istoku Ukrajine.

Spomenuvši u odgovoru Srebrenicu, gdje su snage bosanskih Srba ubile više od 8000 bošnjačkih muškaraca i mladića za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini 1992-95, rekao je da “sve ovisi o razmjerima sukoba”.

“Ako bude, kako naš predsjednik [Vladimir Putin] kaže, Srebrenica, očito je da ćemo se morati umiješati da ih zaštitimo”, kazao je Kozak.

U telefonskom razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u četvrtak, Putin je optužio Kijev za provocirajuće djelovanje u istočnoj Ukrajini.

Izvor : Agencije

Povezane

Izjava ukrajinskog predsjednika izazvala je trenutnu reakciju Moskve koja tvrdi kako bi prijem Ukrajine u NATO mogao dodatno pogoršati situaciju u Donbasu.

06 Apr 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO