Neredi u Belfastu: Grupa mladih napala policiju i zapalila autobus

Deseci policajaca povrijeđeni su noćnom nasilju u kojem su paljeni automobili i bacani molotovljevi kokteli na policiju.

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je da je duboko zabrinut zbog scena nasilja (Reuters)

Grupa mladih u probritanskom području Belfasta zapalila je oteti autobus i napala policiju kamenjem u najnovijem u nizu nasilnih akcija započetih prošle sedmice u Sjevernoj Irskoj.

Više desetaka policajaca povrijeđeno je u noćnom nasilju koje je uključivalo paljenje automobila i bacanje molotovljevih koktela na policiju, navodi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Do nasilja dolazi usred rastuće frustracije među mnogima u probritanskoj unionističkoj zajednici zbog novih trgovinskih barijera između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva koje su rezultat britanskog izlaska iz Evropske unije.

Probritanska Demokratska unionistička partija (DUP) ukazala je na prošlosedmičnu odluku policije da ne progoni irske nacionaliste Sinn Feina zbog velike sahrane kojom su prekršene antipandemijske mere.

Sinn Fein je zauzvrat okrivio DUP za podsticanje tenzija odlučnim protivljenjem novim trgovinskim aranžmanima i pozivom posljednjih dana da šef policije u regionu da ostavku.

Okupljanje i u irskom uporištu

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je sinoć da je duboko zabrinut zbog scena nasilja u Belfastu.

Johnson je na Twitteru naveo da je posebno zabrinut zbog napada na Policijsku službu Sjeverne Irske, jednog vozača autobusa i jednog novinara.

“Način da se prevaziđu razlike je dijalog, a ne nasilje ili kriminal”, poručio je Johnson.

Do nasilja je došlo u zapadnom Belfastu, u blizini takozvanog „mirovnog zida“ koji dijeli zajednicu od irskog nacionalističkog uporišta Falls Road, gdje su se također okupile grupe mladih.

Zidovi i ograde su izgrađeni između dvije zajednice kako bi se spriječili sukobi tokom tri decenije nasilja u Sjevernoj Irskoj koje se uglavnom okončalo mirovnim sporazumom iz 1998. godine.

I lideri najvećih političkih partija Sjeverne Irske Sinn Fein i DUP osudili su nasilje, naročito otmicu autobusa i napad na fotoreportera lista Belfast Telegraph.

Izvor: Agencije