Kanada i SAD se spremaju za novu sezonu ‘stršljenova ubica’

Američke vlasti navode kako je njegova žaoka opasnija od pčelinje ili osine, jer može izazvati ‘jake bolove, oticanje, nekrozu i, u rijetkim slučajevima, smrt’.

Ova vrsta stršljena je obično duga nešto manje od četiri centimetra i izdvaja se velikom glavom (Ustupljeno Al Jazeeri)
Ova vrsta stršljena je obično duga nešto manje od četiri centimetra i izdvaja se velikom glavom (Ustupljeno Al Jazeeri)

Iako njegov nadimak “stršljen ubica“ privlači svjetsku pažnju, azijskog divovskog stršljenja Paul van Westendorp više voli porediti s polarnim medvjedom.

“Polarni medvjed je veoma žestok i opasan u svom okruženju, no šanse da ćemo vi ili ja ikada naići na jednog od njih su jako male. Slično je s ovom vrstom stršljena“, kazao je on za Al Jazeeru telefonom iz kanadske provincije Britanska Kolumbija.

Van Westendorp dodaje kako su stršljenovi vrhunski predatori sa vrha lanca ishrane.

“Oni prave gnijezda u tlu i čim je ono uznemireno, aktivira se jak odbrambeni mehanizam. Stršljenovi izlijeću jako brzo i žele biti sigurni da se upozoreni i da se ne vraćate“, navodi ovaj pčelar i stručnjak za ove vrste životinja.

Rijetko može izazvati smrt kod ljudi

Sada, kako sezona stršljenova polako počinje i ova vrsta se budi iz hibernacije, naučnici i drugi eksperti i iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade upozoravaju ljude da paze na stršljenove i da odmah upozore vlasti ako ih vide.

Azijski divovski stršljen, zvaničnog naziva Vespa mandarinia, sorta je domicilna u Istočnoj Aziji, a prvi put je zabrinutost SAD-u i Kanadi izazvala 2019. godine, kada su prvi primjerci prijavljeni u obje države.

Te godine je mrtav stršljen nađen na imanju u Blaineu, maloj zajednici u državi Washington kod granice s Kanadom, dok su drugi viđeni blizu Nanaima (Britanska Kolumbija).

Ova vrsta stršljena je obično duga nešto manje od četiri centimetra i izdvaja se velikom glavom, koja je prošarana žutom i narandžastom bojom.

Američke vlasti navode kako je njegova žaoka opasnija od pčelinje ili osine, jer može izazvati “jake bolove, oticanje, nekrozu i, u rijetkim slučajevima, smrt“ kod nekih ljudi.

Također su opasni za stoku i druge insekte, kao i za medonosne pčele, kojih je sve manje i za koje stršljenovi imaju “nezasit apetit“, navode vlasti države Washington.

Mogu uništiti košnicu za nekoliko sati

Ističu kako “mala grupa azijskih divovskih stršljenova može uništiti zajednicu cijele košnice za samo nekoliko sati“.

Zbog toga stručnjaci navode kako ovakve sorte, koje nisu inače sa Sjeverne Amerike, moraju biti uništene.

Oktobra prošle godine entomolozi iz Odjela za poljoprivredu savezne države Washington (WSDA) našli su prvo gnijezdo azijskih divovskih stršljenova u SAD-u, tačnije u gradu Blaine.

Naveli su kako su vidjeli desetke stršljenova kako ulaze i izlaze iz gnijezda koje se nalazilo u šupljini drveta tri metra iznad tla.

Stručnjaci su uspješno pričvrstili emitere signala na tri stršljena, koji su ih doveli do gnijezda.

Dan nakon otkrića, vlasti su usisale 98 stršljena iz gnijezda, a kasnije su naveli kako su u gnijezdu pronašli 500 živih primjeraka u različitim etapama razvoja, prenosi AP.

Sven Spichiger, vodeći entomolog iz WSDA-e, prošlog mjeseca je naveo kako je više od 1.200 osoba širom države Washington napravilo zamke kućne izrade prošle godine kako bi pokušali pomoći pri potrazi za stršljenovima.

Zamke od narandže, šećera, vina od riže

Istakao je kako se ove godine WSDA nada da će imati jednu zamku na svaki kvadratni kilometar ciljanog područja, odnosno 1.500 zamki ukupno.

Ljudi mogu koristiti mješavinu soka od narandže i vina od riže ili mješavinu vode i smeđeg šećera kao mamac.

“Smatram kako je postavljanje zamke, zapravo, oblik zaštite. Tako saznajete da li postoji nešto opasno u okruženju i takve vrste budu tako i ulovljene, pa se vlasti mogu obavijestiti kako bi djelovale“, naveo je Spichiger prošlog mjeseca.

Američke i kanadske vlasti navode kako planiraju ove godine zajedno raditi kako bi suzbili opasnost od spomenutih stršljenova.

U Kanadi šest primjeraka azijskih divovskih stršljenova je nađeno u Fraser Valleyju (jugozapad Britanske Kolumbije), dok je gnijezdo uništeno u Nanaimu septembra 2019. godine.

Van Westendorp je kazao kako se u rano proljeće samo mogu potencijalno vidjeti oplođene matice koje su rođene i oplođene prošlog proljeća, a koje su zatim zimovale same i sada izlaze, jer je vrijeme toplije i žele napraviti vlastito gnijezdo.

‘Ne pravite se herojima’

Potomstvo matice – ženke radilice, koje su manje od matice – pomoći će joj pri izgradnji većeg gnijezda, objašnjava ovaj stručnjak, te dodaje kako taj proces traje tokom ljeta.

Krajem ljeta stršljenovi počinju s lovom medonosnih pčela.

Van Westendorp ističe kako će stručnjaci biti fokusirani na područje Fraser Valleyja te na otok Vancouver, gdje stršljenovi lani nisu viđeni.

“Nadamo se kako će tako biti i ove godine, pa ćemo moći proglasiti ovaj otok slobodnim od azijskog divovskog stršljena“, dodao je, ali je i poručio svima koji vide ovu životinju: “Ne pravite se herojima.“

“Uslikajte stršljena i javite vlastima. Ova vrsta može biti jako opasna ako ne znate šta radite, a to je nešto što ne želimo da se desi.“

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Populacija pčela u SAD-u opada. A sada se pojavila i vrsta stršljena koja bi mogla da je potpuno uništi, ukoliko se proširi. Divovski azijski stršljen već je napao kolonije pčela u Kanadi, a nedavno je prvi put primijećen u SAD-u. Više u priči Andyja Gallachera.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO