Turski potpredsjednik: Izjava penzioniranih admirala preliminarna objava puča

Fuat Oktay je izjavio da niko ne bi trebao umanjivati značaj izjave u vezi ugovora koji uređuje prolaze u Bosforskom tjesnacu.

Recep Tayyip Erdogan kaže da Turska ostaje privržena sporazumu iz Montreuxa iz 1936. godine (EPA)

Turski potpredsednik Fuat Oktay izjavio je u utorak da je izjava penzioniranih admirala u nedelju bila tutorstvo, što znači nedozvoljeni pokušaj da dominira izabranim rukovodstvom države i nacionalnom voljom i da je bila preliminarna objava puča.

“Definitivno postoji napad na nacionalnu volju, napad na oružane snage, naciju i vrhovnog komandanta. Nećemo šutjeti po ovom pitanju”, rekao je on u Ankari, tokom posjete sjedištu agencije Anadolija.

Oktay je ikazao na niko ne bi trebao umanjivati značaj te izjave, dodajući da je ni glavna turska opoziciona Republikanska narodna partija (CHP), ni bilo ko drugi nema pravo banalizirati.

‘Ostaje Sporazum iz Montreuxa’

U nedelju su penzionirani admirali objavili izjavu pozivajući na izbjegavanje bilo kakve retorike ili akcije koja bi mogla sporazum iz Montreuxa učiniti predmetom rasprave.

Tužioci u Ankari su nakon toga počeli istragu protiv osoba koje stoje iza izjave.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je rekao da Turska ostaje privržena sporazumu iz Montreuxa iz 1936. godine koji uređuje prolaze u Bosforskom tjesnacu.

“Trenutno niti pokušavamo niti imamo namjeru napustiti sporazum iz Montreuxa”, kazao je on, dodajući da njegova administracija u budućnosti neće oklijevati s revizijom bilo kakvih sporazuma da pomogne napretku Turske.

Erdogan je potez penzioniranih admirala ocijenio zlonamjernim korakom, navodeći da je njihova izjava “uvreda je za herojske oružane snage Turske”.

Izvor: Agencije