Sjeverna Koreja odustala od nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju

Ovo je prvi puta od 1988. godine i bojkota ljetnih Igara u Seulu da Sjeverna Koreja, zemlja koja tvrdi da nema niti jedan slučaj oboljenja od COVID-a 19, neće nastupiti na Olimpijadi.

Olimpijske igre u Tokiju, lani odgođene zbog pandemije korona virusa, ove godine bi se trebale održati od 23. jula do 8. augusta (EPA)

Sjeverna Koreja neće sudjelovati na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju kako bi zaštitila svoje sportaše usred pandemije korona virusa, saopćilo je u utorak tamošnje ministarstvo sporta, prenosi Hina.

Odluka je donesena 25. marta na sastanku olimpijskog odbora Sjeverne Koreje, objavilo je ministarstvo na svojoj internetskoj stranici.

“Odbor je odlučio ne sudjelovati na 32. Olimpijskim igrama kako bi zaštitio sportaše od globalne zdravstvene krize izazvane korona virusom”, navedeno je.

Na sastanku se razgovaralo i o načinima za razvoj profesionalnih sportskih tehnologija, osvajanju medalja na međunarodnim natjecanjima i promicanju javnih sportskih aktivnosti tokom sljedećih pet godina, izvijestilo je ministarstvo.

Igre lani odgođene zbog pandemije

Olimpijske igre u Tokiju, lani odgođene zbog pandemije korona virusa, ove godine bi se trebale održati od 23. jula do 8. augusta.

Ovo je prvi puta od 1988. godine i bojkota ljetnih Igara u Seulu da Sjeverna Koreja, zemlja koja tvrdi da nema niti jedan slučaj oboljenja od COVID-a 19, neće nastupiti na Olimpijadi.

Službeni Seul i Pjongjang objavili su početkom aprila da će istaknuti zajedničku kandidaturu Južne i Sjeverne Koreje za domaćinstvo Olimpijskih igara 2032. godine, a kako je ustvrdio Reuters, ovaj postupak Sjeverne Koreje predstavlja korak unazad i u tim planovima.

Također, Južna Koreja je Igre u Tokiju vidjela i kao priliku za unaprjeđenje odnosa i oživljavanje mirovnih pregovora između dviju zemalja, koje su tehnički još u ratu, a što bi se između ostalog manifestiralo i u nastupu u pojedinim sportovima u kombiniranom sastavu, po uzoru na zajedničku ekipu u ženskom hokeju na zimskim Igrama 2018. u Pjongčangu.

Izvor: Agencije