Weinstein zamolio sud da mu se poništi presuda

Bivšeg producenta 2020. osudio sudija Burke iz suda na Manhattanu na 23 godine zatvora za napastvovanje bivše pomoćnice i silovanje glumice.

Weinstein je spremio sedam argumenata sa namjerom da preinači odluku sudije koga su njegovi advokati nazvali „jezivo nekvalificiranim da izrekne tako oštru kaznu“ (EPA)

Bivši holivudski producent Harvey Weinstein (69) u ponedjeljak je zamolio Apelacioni sud savezne države New York da odbaci presudu za seksualni napad i silovanje i da otpočne novo suđenje, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

On je rekao kako je sudija napravio nekoliko grešaka čime mu je uskratio nepristrasnu porotu.

Weinsteina je u martu 2020. godine osudio sudija James Burke iz suda na Manhattanu na 23 godine zatvora za napastvovanje bivše pomoćnice Mimi Haleyi i silovanje glumice Jessice Mann.

On je negirao da je bilo seksualnih susreta bez obostranog pristanka.

Optužbe u Los Angelesu

Weinstein je spremio sedam argumenata sa namjerom da preinači odluku sudije koga su njegovi advokati nazvali „jezivo nekvalificiranim da izrekne tako oštru kaznu“.

Ukoliko mu se i kazna poništi, Weinstein je suočen sa optužbama za pet žrtava u Los Angelesu, u periodu između 2004. i 2013. godine, za šta mu prijeti kazna do 140 godina zatvora, navodi Reuters.

Izvor: Agencije