Lavrov: Odnosi Rusije i SAD-a lošiji nego tokom Hladnog rata

Lavrov je kazao da će dvije zemlje ‘živjeti u uvjetima Hladnog rata ili lošijim’ ako SAD odbaci dijalog uz uzajamno poštovanje i na bazi ravnoteže interesa.

Lavrov je rekao da je Moskva spremna da normalizira odnose sa Washingtonom, ali da SAD treba da prestane da se ponaša kao 'gospodar' i da usmjerava svoje saveznike protiv Rusije i Kine (EPA)

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je u petak da su odnosi Moskve sa Sjedinjenim Američkim Državama lošiji nego u vrijeme Hladnog rata zbog nedostatka uzajamnog poštovanja.

Lavrov je rekao da je Moskva spremna da normalizira odnose sa Washingtonom, ali da SAD treba da prestane da se ponaša kao “gospodar” i da usmjerava svoje saveznike protiv Rusije i Kine, prenosi Beta.

On je kazao da će dvije zemlje “živjeti u uvjetima Hladnog rata ili lošijim” ako SAD odbaci dijalog uz uzajamno poštovanje i na bazi ravnoteže interesa.

“Tokom Hladnog rata tenzije su bile visoke i često su izbijale rizične krizne situacije, ali bilo je uzajamnog uvažavanja. Čini mi se da sada postoji deficit toga”, rekao je Lavrov za državnu rusku novinsku agenciju Rossiya Segodnya.

Američke sankcije

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena uvela je Rusiji sankcije u aprilu zbog miješanja u prošlogodišnje predsjedničke izbore u SAD-u i učešća u hakerskim napadima na federalne agencije. Rusija te optužbe negira.

Sjedinjene Američke Države su protjerale deset diplomata Rusije i uvele sankcije protiv desetina ruskih kompanija i pojedinaca, a uvele su i nova ograničenja Rusiji za pozajmljivanje novca. Biden je istovremeno pozvao na deeskalaciju tenzija i naveo da su vrata za saradnju sa Rusijom otvorena u određenim oblastima.

Rusija je brzo uzvratila protjerivanjem deset američkih diplomata i stavljanjem na “crnu listu” osam sadašnjih i bivših američkih zvaničnika, a također je zabranila Ambasadi SAD-a u Moskvi i njenim konzulatima da zapošljavaju ruske i državljane trećih zemalja.

Lavrov je u petak rekao da Moskva ima “pozitivan stav” prema Bidenovom prijedlogu da održi samit sa Putinom, ali je dodao da Moskva tek treba da analizira sve aspekte te inicijative.

Izvor: Agencije