Izdajnik i heroj – sudbina doktora koji je pomogao ubistvu Bin Ladena

Doktor Shakeel Afridi je vodio kampanju vakcinacije, čime je pomogao američkoj Centralnoj obavještajnoj agenciji da locira čelnika mreže Al-Kaida u pakistanskom Abotabadu.

Liječnik Shakeel Afridi nalazi se u samici u Punjabu, centralni Pakistan (EPA)

Doktor Shakeel Afridi dobio je titulu heroja u Sjedinjenim Američkim Državama, dok ga u Pakistanu smatraju izdajnikom i plaća visoku cijenu za svoju ulogu u pronalaženju i ubistvu Osame bin Ladena prije deset godina.

Ovaj liječnik je vodio kampanju vakcinacije protiv hepatitisa B, čime je pomogao američkoj Centralnoj obavještajnoj agenciji (CIA) da locira Bin Ladena u Abotabadu, na sjeveru Pakistana, gdje su američke specijalne snage ubile čelnika mreže Al-Kaida 2. maja 2011. godine.

Afridi je od tada zatvoren u samici u zatvoru Sahiwal u pakistanskoj centralnoj provinciji Punjab, a do danas ništa ne upućuje na to da će ga pakistansko pravosuđe jednog dana osloboditi.

 

“Da se razumijemo, Afridi je platio najvišu cijenu za napad na Bin Ladena. Postao je žrtveno janje”, rekao je Michael Kugelman, zamjenik šefa odjela za južnu Aziju u Wilson centru u Washingtonu.

Prema izjavama koje su njegov brat i advokat dali za AFP, vlasti su zabranile Afridiju razgovore s bilo kim osim s porodicom i pravnim timom.

Prema riječima njegove porodice, Afridi se može kretati po svojoj ćeliji, dugoj i širokoj dva metra, a povremeno radi sklekove kako bi održavao fizičko zdravlje.

U ćeliji ima primjerak Kur'an, ali druge knjige mu nisu dopuštene.

Nekoliko puta sedmično se brije u prisustvu stražara, dok mu je kontakt s drugim zatvorenicima strogo zabranjen.

Članovi porodice ga mogu posjetiti samo dva puta mjesečno, ali moraju ostati iza željeznih rešetki i zabranjeno im je da razgovaraju s njim na njihovom maternjem jeziku paštu.

Liječnik, koji potječe iz plemenskih područja sjeverozapadnog Pakistana, bio je idealan resurs jer je govorio jezik paštu, što je bilo od pomoći doušnicima koji su se približavali Bin Ladenovom skrovištu.

Osuđen na 33 godine zatvorske kazne

CIA-i je trebao samo dokaz da se Bin Laden nalazi tamo, pa je zatražila od Afridija da pokrene kampanju vakcinacije kako bi dobila uzorak DNK osobe koja živi u toj kući.

Nije jasna uloga koju je liječnik imao u određivanju Bin Ladenovog identiteta, no pakistanske vlasti su ga uhapsile nekoliko sedmica nakon napada na Bin Ladenovu kuću.

Nije proglašen krivim za bilo šta što je povezano s ubistvom Bin Ladena, ali je osuđen na 33 godine zatvorske kazne zbog finansiranja pobunjeničke skupine, prema nejasnom zakonu iz kolonijalnog doba.

Uzastopne američke administracije protestirale su protiv daljeg zatvaranja Afridija i godinama su predlagale mogućnost razmjene zarobljenika, međutim, dogovor o oslobađanju nikad nije postignut.

“Sad ga drže u zatvoru samo da održe lekciju svakom Pakistancu koji sarađuje sa zapadnom obavještajnom agencijom”, rekao je za AFP Husain Haqqani, koji je 2011. godine bio pakistanski ambasador u SAD-u.

“Umjesto da kažu istinu o prisutnosti Bin Ladena u Pakistanu, vlasti su natjerale Afridija da plati cijenu”, dodao je.

‘Saradnja s obavještajcima neoprostiv zločin’

Intervencija u Abotabadu, gdje je ubijen Bin Laden, ostavila je duboke ožiljke u odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama, jer se smatrala uvredom za Pakistance.

“Kad neko sarađuje sa stranom obavještajnom službom, to je neoprostiv zločin”, rekao je bivši šef pakistanske obavještajne službe Asad Durrani.

Objašnjava da je Afridijevo hapšenje poštedjelo liječnika od linča.

Čak i nakon deset godina, povjerenje u kampanje vakcinacije u Pakistanu je potkopano zbog varke koju su koristile američke obavještajne službe.

Mnoge porodice i dalje odbijaju vakcinisati djecu protiv bolesti poput dječje paralize.

Timovi za vakcinaciju su i dalje meta napada, a deseci zdravstvenih radnika su ubijeni u proteklom desetljeću.

Izvor: Agencije