Papa Franjo: Vrijeme je za stid

Trebalo bi da se preispitamo zbog još jedne tragedije, rekao je papa Franjo, nakon što je u Sredozemnom moru stradalo najmanje 130 migranata.

Papa Franjo: Izuzetno me je potresla još jedna tragedija (EPA)

Papa Franjo je poručio je je vrijeme da se svi stide zbog toga što je proteklih dana u Sedozemnom moru stradalo najmanje 130 migranata.

“Izuzetno me je potresla još jedna tragedija. To su ljudi koji su dva dana uzaludno molili za pomoć koja nikada nije stigla. Braćo i sestre, trebalo bi da se preispitamo zbog još jedne tragedije. Sada je vrijeme za stid”, rekao je papa pred stotinama okupljenih građana na Trgu Svetog Petra.

Poglavar rimokatoličke crkve je zatražio od okupljenih da se pomole za sve migrante koji stradaju na moru, kao i za one koji mogu da pomognu, ali gledaju na drugu stranu, prenosi Fonet, pozivajući se na Reuters.

‘Molimo se za njih’

“Molimo se, braćo i sestre, za sve koji i dalje umiru na tim dramatičnim putovanjima, ali i za one koji bi mogli da pomognu, ali radije skreću pogled. Molimo se u tišini za njih”, rekao je papa.

Nakon što je nekoliko brodova koji u Sredozemnom moru traže plovila sa migrantima pronašlo deset beživotnih tijela u blizini prevrnutog gumenog čamca u međunarodnim vodama u blizini Libije, francuska humanitarna organzacija “SOS Mediteran” saopćla je da se vjeruje da je stradalo 130 ljudi.

Specijalizirana telefonska linija za pomoć “Alarm telefon” prijavila je u srijedu da su ugrožena tri čamca sa migrantima i na to je reagovala samo organizacija “SOS Mediteran”.

Stradalo više od 450 migranata

Nevladine humanitarne organizacije optužuju Evropsku uniju da ne samo da ne pritiče u pomoć stradalima u Sredozemnom moru, nego i da sprečava druge da to rade.

Glasnogovornica Međunarodne organizacije za migracije Ujedinjenih nacija Safa Msehli izjavila je da su sve države odbile da reagiraju kako bi spasile živote više od 100 ljudi.

Ona je navela da su od početka godine u Sedozemnom moru stradala najmanje 453 migranta, što je tri puta više nego u istom periodu prošle godine.

Izvor: Agencije