Sturgeon upozorila Johnsona da ne koristi Trumpovu taktiku

Premijerka Škotske je navela da Škoti moraju biti slobodni da odlučuju o svojoj budućnosti, a ne da im demokratsku volju blokira vlada u Westminsteru.

Škotska nacionalna partija smatra da su Brexit i pandemiji iz korijena promijenili kontekst i usmjerili Škotsku ka samostalnosti (Reuters)

Premijerka Škotske Nicola Sturgeon je upozorila premijera Velike Britanije Borisa Johnsona da bi pokazao isti prezir prema demokratiji, kao što je pokazao bivši predsjednik SAD-a Donald Trump kada je izgubio predsjedničke izbore u januaru, ukoliko bi blokirao volju škotskog naroda za novim referendumom o nezavisnosti.

U tekstu Observera, prije izbora za škotski parlament 6. maja, u kojem će većinu vjerovatno činiti pristalice nezavisnosti, navela je da Škoti moraju biti slobodni da odlučuju o svojoj budućnosti, a ne da im demokratsku volju blokira vlada u Westminsteru, prenosi Tanjug, pozivajući se na Guardian.

Za sada Johnson i njegovi ministri odbacuju ideju o novom referendumu, ističući da je glasanje 2014. godine o nezavisnosti otklonilo dilemu za jednu generaciju.

Međutim, Škotska nacionalna partija (SNP) smatra da su Brexit i pandemija korona virusa iz korijena promijenili kontekst i usmjerili Škotsku ka samostalnosti.

‘Nije uspjelo Trumpu, ne bi ni Johnsonu’

“Ako poslije ovih izbora bude većine u Parlamentu koja je za referendum o nezavisnosti, onda Škotska mora dobiti šansu da oporavak od pandemije uzme u svoje ruke”, napisala je Nicola Sturgeon.

Dodala je da bi pokušaj britanske vlade da blokira referendum bio neodrživ.

“Kada bi pokušali pokrenuti pravni postupak, kao što je nagoviješteno, to bi značilo da traže od suda da prekroji rezultate slobodnih i demokratskih izbora. To ne bi izgledalo dobro ni za jednog premijera. Štaviše, nije uspjelo Trumpu i ne bi uspjelo Johnsonu. Budućnost Škotske mora, i bit će, odluka naroda Škotske”, dodala je škotska premijerka.

Škotski konzervativci i laburisti se protive novom referendumu, ali se vjeruje da bi vladajući SNP, Zeleni i stranka Alba mogli sakupiti većinu da se provede novi referendum.

Izvor: Agencije