Mornarica: Nestala indonezijska podmornica je potonula

Uz autentične dokaze za koje smo utvrdili da su dio podmornice, možemo potvrditi da podmornica nije nestala, nego potonula, rekao je šef indonezijske mornarice.

"Uz autentične dokaze za koje smo utvrdili da su dio podmornice, možemo potvrditi da podmornica nije nestala, nego potonula", saopćila Mornarica (EPA)

Indonežanska ratna mornarica je zvanično saopćila da je podmornica, koja je nestala prije nekoliko dana, potonula i da su 53 člana njene posade izgubila život, javila je agencija Associated Press.

Glavni zapovjednik oružanih snaga Hadi Tjahjanto rekao je da su pronađeni ostaci nestale podmornice indonezijske mornarice.

On je rekao da prisustvo ulja za periskop, kao i dijelova blizu mjesta gdje je posljednji put mornarica zaronila kod Balija jasan dokaz da je KRI Nangala 402 potonula, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Indonežanska mornarica je prethodno rekla da veruje da je podmornica potonula na dubinu između 600 i 700 metara, što je veći pritisak nego što trup može da izdrži.

Podmornica potonula

Podmornica – jedna od pet iz indonezijske flote – nestala je u srijedu tokom vojnih vježbi u blizini indonezijskog otoka Balija.

Šef mornarice Yudo Margono također je potvrdio da su pronađeni dijelovi torpeda, boca s lubrikantom i sedžade iz podmornice.

“Uz autentične dokaze za koje smo utvrdili da su dio podmornice, možemo potvrditi da podmornica nije nestala, nego potonula”, rekao je Margono.

Indonezija je ranije objavila da je podmornica nestala u četvrtak u blizini Balija, no sada je oficijelno objavila da je podmornica potonula.

Locirana na dubini od 850 metara

Indonežanske vlasti su saopćile da su spasilački timovi locirali nestalu podmoricu na dubini od oko 850 metara i dodale da će izvesti hitnu medicinsku evakcuaciju za osoblje na brodu.

Zdravstveno stanje posade se još ne zna, rekao je Margono.

U podmornici se nalaze 53 osobe.

Podmornica je napravljena da ide do dubine od 500 metara, pa postoji strah da sa dubinom od 850 metara posada možda nije preživjela, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ostaci za koje se vjeruje da pripadaju potonuloj podmornici (EPA)

Izgubljene nade

Sjedinjene Američke Države poslale su ranije letjelicu P-8 Poseidon za pomoć u operaciji spašavanja podmornice indonezijske mornarice nestale na Balijskom moru, dok su još postojale nade da bi se mogli spasiti članovi posade.

Indonezijska mornarica saopćila je da je u srijedu slala helikoptere i brodove za pretraživanje na područje gdje je izgubljen kontakt s nestalom podmornicom KRI Nanggala-402, prenosi Hina pisanje Reutersa.

Australija je također rasporedila opremljenu fregatu s helikopterom za pomoć u potrazi za podmornicom, dok su dužnosnici mornarice rekli da su brodovi na putu iz Indije i Singapura, jer raste zabrinutost da se podmornica mogla raspasti zbog pritiska vode.

“Morat će se razmotriti mogućnost da je pala ispod svoje maksimalne dubine zarona, što dovodi do implozije podmornice”, rekao je Collin Koh, naučnik na Institutu za odbranu i strateške studije.

Berda Asmara pokazuje fotografiju svog supruga, mornara Mesa Guntura Arija Prasetya, u njihovom domu u Surabayi, dok traje potraga za nestalim članovima posade (AFP)
Izvor: Agencije