Biden zvanično nazvao masakr nad Armenima – genocid

Biden je prvi američki predsjednik koji je službeno priznao masovna ubistva Armena u Osmanskom carstvu tokom Prvog svjetskog rata kao genocid.

Biden: Obavezujemo se da ćemo spriječiti da se takvo zlodjelo ikad više ponovi (EPA)
Biden: Obavezujemo se da ćemo spriječiti da se takvo zlodjelo ikad više ponovi (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden formalno je priznao masakr nad Armenima u Osmanskom Carstvu kao genocid.

“Svake godine se na ovaj dan prisjećamo života onih koji su umrli u genocidu nad Armenima u Osmanskom dobu i obavezujemo se da ćemo spriječiti da se takvo zlodjelo ikad više ponovi”, naveo je Biden u saopćenju koje je objavila Bijela kuća.

“Američki narod odaje počast svim Armenima koji su nestalu u genocidu koji je počeo da današnji dan prije 106 godina”, navedeno je, između ostalog, u saopćenju.

Ovom izjavom Joe Biden je postao prvi američki predsjednik koji je formalno priznao ubistva 1,5 milion Armena u Osmanskom carstvu – od 1915. do 1917. godine – kao čin “genocida”.

Zategnuti odnosi SAD-a i Turske

Turska je priznala da su mnogi Armeni ubijeni u Osmanskom carstvu tokom Prvog svjetskog rata, ali je odlučno porekla da su ubistva sistematski organizirana i da je riječ o genocidu.

Bidenova izjava dolazi usred zategnutih odnosa SAD-a i Turske, koje su ranije upozorile da bi priznavanje genocida and Armenima dodatno naštetilo odnosima između NATO saveznika.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da je Ankara odbila Bidenovu izjavu, poručivši da je ona utemeljena “isključivo na populizmu”.

Prekinuta ‘sramotna šutnja’ američke vlade

Armeni, koji su u subotu obilježili Dan sjećanja na genocid nad Armenima, godinama su apelirali na SAD i druge zemlje širom svijeta da ubistva priznaju kao genocid.

Američki Kongres je 2019. donio simboličnu rezoluciju kojom se priznaje “armenski genocid”, ali tadašnji predsjednik Donald Trump odbio ozakoniti tu rezoluciju.

U pismu objavljenom u srijedu, više od 100 članova Kongresa pozvalo je Bidena da ubistva prizna kao genocid, rekavši da je “sramotna šutnja” američke vlade trajala predugo.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO