Borbe protiv COVID-a 19: Putin će proglasiti 10 neradnih dana u maju

“Ako mislite da je to potrebno, danas ću potpisati ukaz” o tim neradnim danima, rekao je u televizijskoj debati ruski predsjednik.

Putin je u srijedu rekao da planira postići kolektivni imunitet u zemlji na jesen (Reuters)
Putin je u srijedu rekao da planira postići kolektivni imunitet u zemlji na jesen (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je u petak da će u maju deset dana biti neradni u cilju borbe protiv pandemije korona virusa, koja se po službenim podacima polako smiruje, prenosi Hina.

“Ako mislite da je to potrebno, danas ću potpisati ukaz” o tim neradnim danima, rekao je u televizijskoj debati, odgovarajući na pitanje šefice ruske agencije za zdravlje koja smatra da bi to omogućilo stabiliziranje pandemije.

Neradni dani trajali bi od 1. do 10. maja.

Po direktorici ruske agencije za zdravlje Rospotrebnadzor, Ani Popovoj, pandemija u Rusiji popušta, no zadnjih sedmica nešto sporije.

“Praktički stagniramo i u određenom broju regija postoji tendencija koja ukazuje da bi se situacija mogla zakomplicirati”, dodala je.

Kolektivni imunitet na jesen

Po njenom mišljenju, deset neradnih dana smanjilo bi kretanje građana i time i širenje virusa.

Putin je u srijedu rekao da planira postići kolektivni imunitet u zemlji na jesen, pozdravivši u svojem velikom godišnjem govoru naučni “proboj” svoje zemlje u razvoju triju vakcine protiv COVID-a 19.

No vakcinisanje sporo napreduje jer su Rusi puni nepovjerenja u vakcine.

Podaci o smrtnosti od COVID-a 19 u Rusiji jako se razlikuju ovisno o izvoru.

Vlada je u petak priznala 107.501 smrtnih slučajeva, a agencija za statistiku Rosstat je objavila da je do kraja februara bilo najmanje 224.000 umrlih.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO