Reporteri bez granica: Novinarstvo blokirano u 130 zemalja svijeta

Novinarstvo, ‘glavna vakcina’ protiv dezinformacija, potpuno je ili djelomično blokirano u 73 posto, odnosno u 130 od 180 zemalja svijeta, navode Reporteri bez granica.

Informacije 'prečesto blokiraju politički, ekonomski, tehnološki, a ponekad čak i kulturni faktori', navodi se iz RSF-a (EPA)
Informacije 'prečesto blokiraju politički, ekonomski, tehnološki, a ponekad čak i kulturni faktori', navodi se iz RSF-a (EPA)

Novinarstvo, “glavna vakcina” protiv dezinformacija, potpuno je ili djelomično blokirano u 73 posto, odnosno u 130 od 180 zemalja svijeta, a Srbija se nalazi na 93. mjestu kao i prošle godine, pokazuje u utorak objavljeni godišnji izvještaj Reportera bez granica (RSF) o slobodi medija.

U 73 posto od 180 zemalja situacija je “vrlo ozbiljna”, “teška” ili “problematična” za novinare, pa su zemlje na mapi sveta slobode medija obilježene kao crne, crvene ili narandžaste, prenosi Beta.

U izvještaju se navodi da samo 12 zemalja od 180 ili sedam posto u odnosu na prošlogodišnjih osam posto  imaju “dobru situaciju”.

Ova “bijela zona” nikada nije bila tako mala od 2013. godine, navode RSF.

“Novinarstvo je najbolja vakcina protiv dezinformacija”, poručio je generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire.

Blokada informacija

Kako ukazuje Deloire, informacije “prečesto blokiraju politički, ekonomski, tehnološki, a ponekad čak i kulturni faktori”, a novinarstvo je “najefikasnije sredstvo” da se osigura da “javna debata bude zasnovana na utvrđenim činjenicama”.

Iako je Evropa najsigurniji region, sve je više napada i hapšenja, posebno u Njemačkoj (na 13. mjestu),  Francuskoj (34. mjesto), Italiji (41. mjesto), Poljskoj (64. mjesto), Grčkoj (70. mjesto), Srbiji (93. mjesto), koja zauzima isto mjesto kao i prošle godine, i u Bugarskoj (112. mjesto).

Represija je povećana u Iranu (174. mjesto), Saudijskoj Arabiji (170. mjesto), Egiptu (166. mjesto) i Siriji (173. mjesto), navodi RSF.

Na začelju liste su Kina (177. mjesto), Turkmenistan (178. mjesto), Sjeverna Koreja (179. mjesto) i Eritreja (180. mjesto).

Na prvom mjestu već petu godinu zaredom je Norveška, a slijede je Finska, Švedska i Danska.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO