NASA odgodila prvi let helikoptera na Marsu

Helikopter pod nazivom Ingenuity ostaje vezan za rover Perseverance.

Helikopter Ingenuity prvobitno je trebao biti lansiran 8. aprila (Reuters)

NASA je odgodila lansiranje prvog leta helikoptera pod nazivom Ingenuity na površinu Marsa.

„Polijetanje je sada predviđeno za 11. april najranije, a podaci stižu na Zemlju 12. aprila”, navela je na Twitteru Laboratorija za mlazni pogon u vlasništvu NASA-e, kojom upravlja Kalifornijski tehnološki institut, prenijela je Anadolija.

Helikopter Ingenuity, koji je vezan za rover Perseverance, prvobitno je trebao biti lansiran 8. aprila.

Helikopter ostaje vezan za rover, koji je sletio na crvenu planetu 18. februara i trenutno je u tranzitu do uzletišta odakle će pokušati poletjeti.

Maleni helikopter, težak 1,8 kilograma, već je poslao svoj prvi izvještaj kontrolnom centru u Pasadeni, u Kaliforniji, nakon slijetanja Perseverancea.

Tokom leta Ingenuity bi trebao postići visinu od oko tri metra, ostati na jednom mjestu tridesetak sekundi, okrenuti se i vratiti na tlo.

Helikopter se napaja litijevim baterijama i mogao bi pokušati još nekoliko letova tokom otprilike mjesec dana, prkoseći ekstremnim uvjetima na Marsu: temperaturi od minus 90 stepeni Celzija, niskoj gravitaciji i tankoj atmosferi.

Komadić historije

Komadić historije nalazi se u Ingenuityju: mala količina materijala koji je prekrivao jedno od krila aviona braće Wright koji je preletio Sjevernu Karolinu u decembru 1903. godine. Bio je to prvi kontrolirani let na Zemlji.

Rover Perseverance, koji je težak otprilike tonu i veličine je malog automobila, spustio se na Mars u februaru nakon 480 miliona kilometara dugog puta kroz svemir koji je trajao gotovo sedam mjeseci.

Glavni cilj dvogodišnje misije Perseverancea je potraga za mikrobiološkim životom kojeg je na Marsu moglo biti prije tri milijarde godina, otprilike u vrijeme kad je nastajao život na Zemlji.

Izvor: Agencije