Iran i velike sile spremni pozdraviti povratak SAD-a u nuklearni sporazum

Učesnici su istakli posvećenost očuvanju sporazuma iz kojeg je SAD istupio 2018. godine.

Bidenova administracija i Teheran imali su različite stavove o uslovima za povratak SAD-a (EPA)

Iran i velike sile potpisnice međunarodnog sporazuma koji treba spriječiti Teheran da razvije nuklearno oružje, saopštili su danas da su spremni da pozdrave povratak SAD-a tom paktu.

Evropska unija, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija, Kina i Iran naveli su da “prepoznaju značaj punog povratka SAD-a” u okvir sporazuma iz 2015. godine i “istakle spremnost da pozitivno odgovore na to u zajedničkom naporu”, rekao je predsjedavajući online sastanku visokih zvaničnika tih zemalja, prenijela je Beta, pozivajući se na AP.

Učesnici su naveli da su „istakli posvećenost očuvanju“ sporazuma i “razgovarali o načinima osiguranja povratka potpunoj i efikasnoj implementaciji” tog dokumenta, navodi se u zajedničkoj izjavi nakon sastanka.

Grupa je dodala da će razgovore o sporazumu nastaviti u utorak u Beču “kako bi precizno definisali proces ukidanja sankcija i mjere za primjenu nuklearnih ograničenja”.

Američki zvaničnici za sada nisu javno komentarisali današnji sastanak, ali je Washington jučer pozdravio najavu susreta Evropljana i Iranaca.

Indirektni pregovori Irana i SAD-a

SAD je 2018. godine, u vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, napustio sporazum sa Iranom, ali je novi šef Bijele kuće Joe Biden povratak u okvir sporazuma odredio kao prioritet njegove administracije.

Međutim, Bidenova administracija i Teheran imali su različite stavove o uslovima za povratak SAD-a, uključujući pitanje kada Washington treba ukinuti sankcije Iranu.

SAD i Iran su saopštili da će sljedeće sedmice početi indirektne pregovore sa drugim velikim silama kako bi se obje zemlje vratile međunarodnom sporazumu.

Portparol State Departmenta Ned Price opisao je nastavak pregovora, najavljenih za utorak u Beču, kao “zdrav korak naprijed”, ali je dodao da je “još rano i da SAD ne očekuje momentalni napredak pošto predstoje teški razgovori”.

 

Izvor: Agencije