Tajvan želi američke krstareće rakete

Tajvan razvija i vlastite rakete velikog dometa, koje bi mu, kako ocjenjuje Reuters, omogućile da uzvrati Kini u slučaju rata.

Visokoprecizna krstareća raketa AGM-158 JAS SM je konvencionalna raketa zrak-zemlja i može imati domet od skoro 1.000 km, u zavisnosti od modela, i biti fiksiran na avionu, uključujući F-16, kojima upravlja Tajvan (EPA - Ilustracija)

Tajvan želi da kupi od Sjedinjenih Američkih Država krstareće rakete velikog dometa, izjavio je u ponedjeljak jedan visok zvaničnik tajvanskog ministarstva odbrane.

Dok Tajvan razvija vlastite rakete velikog dometa, koje bi mu, kako ocjenjuje Reuters, omogućile da uzvrati Kini u slučaju rata, tajvanske vlasti su se također obratile Sjedinjenim Američkim Državama u potrazi za naprednijim naoružanjem, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Visokoprecizna krstareća raketa

Na pitanje u parlamentu koje sisteme naoružanja Tajvan želi da kupi, šef strateškog odjeljenja tajvanskog ministarstva odbrane Lee Shih-Chiang je odgovorio: “Lockheed Martin AGM-158”.

“Još uvijek smo u procesu traženja raketa od Sjedinjenih Američkih Država”, izjavio je Lee.

Visokoprecizna krstareća raketa AGM-158 JAS SM je konvencionalna raketa zrak-zemlja i može imati domet od skoro 1.000 km, u zavisnosti od modela, i biti fiksiran na avionu, uključujući F-16, kojima upravlja Tajvan.

Izvor: Agencije