Sankcije Evropske unije mijanmarskoj hunti

Sankcije Evropske unije predstavljaju odgovor na puč kojim je hunta 1. februara svrgnula Aung San Suu Kyi.

Na udaru sankcija našlo se devet članova državnog administrativnog vijeća (EPA - Ilustracija)

Evropska unija je u ponedjeljak uvela sankcije članovima vojne hunte u Mijanmaru i novopostavljenom ministru informiranja, a na udaru sankcija su se našle i dvije korporacije pod kontrolom vojnog režima.

Sankcije EU-a predstavljaju odgovor na vojni puč kojim je hunta 1. februara svrgnula legalno izabranu čelnicu, dobitnicu Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi.

Na udaru sankcija našlo se devet članova državnog administrativnog vijeća, koje je formirano dan nakon državnog udara, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Članovima tog tijela i novom ministru informisanja U Chit Naingu EU i SAD su uveli zabrane na putovanja i zamrzavanje finansijskih sredstava.

Kažnjene dvije državne kompanije

Evropska unija je prošlog mjeseca na takozvanu crnu listu stavila vrhovnog komandanta vojske Mjanmara, generala Min Aung Hlainga i Myinta Swea, koji od preuzimanja vlasti obavlja funkciju predsjednika države.

“Vojne snage i vlasti Mijanmara, pod kontrolom državnog administrativnog vijeća, od 1. februara kršile su ljudska prava, ubijale civile i nenaoružane demonstrante”, navodi se u saopćenju EU-a.

Državnim kompanijama Myanmar Economic Holding lmt. i Myanmar Economic Corporation uvedene su sankcije u okviru kojih se evropskim investitorima i bankama zabranjuje da posluju s njima.

Organizacija za pomoć političkim zatvorenicima saopćila je kako su mijanmarske snage sigurnosti nakon puča ubile 715 demonstranata.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO