Facebook uklanja sadržaje koji slave ili ismijavaju smrt Goergea Floyda

Radimo i na zaštiti uspomene na Georgea Floyda i članova porodice Floyd od uznemiravanja i zlostavljanja, saopćeno je iz kompanije.

Cilj je zaštiti mirne proteste te ograničiti sadržaj koji bi mogao dovesti do građanskih nemira ili nasilja (EPA)

Kompanija Facebook saopćila je da će ukloniti sadržaj koji hvali, slavi ili ismijava smrt Georgea Floyda, dok se očekuje presuda na suđenju Dereku Chauvinu, bivšem policajcu iz Minneapolisa, kome se sudi za njegovo ubistvo.

Kompanija je navela da razmišlja o potencijalnim prijetnjama i na Facebooku i na Instagramu da bi zaštitila mirne proteste i da će ograničiti sadržaj koji bi mogao dovesti do građanskih nemira ili nasilja, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

To uključuje identificiranje i uklanjanje poziva za donošenje oružja u područje oko Minneapolisa, za koje privremeno smatra da je rizična lokacija, navela je kompanija na blogu.

‘Zaštita uspomene na Floyda’

Facebook će, također, nadgledati događaje na terenu kako bi utvrdio da li se dodatne lokacije smatraju privremenim rizičnim lokacijama.

“Radimo i na zaštiti uspomene na Georgea Floyda i članova porodice Floyd od uznemiravanja i zlostavljanja”, saopćila je kompanija.

Derek Chauvin je klečao na vratu Georgea Floyda više od devet minuta prilikom privođenja.

Floyd je priveden jer je pokušao kupiti cigarete navodno falsificiranom novčanicom od 20 dolara.

Izvor: Agencije