Borrell tvrdi da je 150.000 ruskih vojnika na granici s Ukrajinom

Šef diplomatije Evropske unije je pohvalio Ukrajinu za suzdržanost i zatražio od Moskve hitno krene s popuštanjem napetosti.

Jozef Borrell: Evropska unija jedinstveno podržava suvrenitet i teriorijalni integritet Ukrajine (EPA - Ilustracija)

Rusija gomila više od 150.000 vojnika, što je najveći broj zabilježen na ukrajinskim granicama i postoji mogućnost da se dogodi neki incident, izjavio u ponedjeljak visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

“Situacija je zabrinjavajuća, ne možemo isključiti da se dogodi incident”, rekao je on na konferenciji za novinare nakon završetka videosastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Borrell je pohvalio Ukrajinu za suzdržanost i zatražio od Rusije hitno krene s popuštanjem napetosti, prenosi Hina.

Šef diplomatije EU-a je ponovio jedinstven stav Unije kojim se podržava suvrenitet i teriorijalni integritet Ukrajine, uključujući nepriznavanje “nelegalne aneksije Krima” i podršku punoj primeni dogovora iz Minska, prenosi Tanjug.

Ne razmatraju se sankcije protiv Rusije

Visoki predstavnik je, također, izrazio zabrinutost zbog zdravstvenog stanja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Navaljni je 31. marta prestao uzimati hranu protestirajući protiv loših uvjeta u zatvoru.

Ruski opozicionar, koji se žali da ima herniju diska, optužuje zatvorske vlasti da mu uskraćuju pristup ljekaru i lijekovima.

“Ruske mu vlasti moraju omogućiti da ima pristup ljekarima u koje ima povjerenje. Oni su odgovorni za njegovu sigurnost i zdravlje”, rekao je Borrell.

Evropska unija ne priprema nikakve nove sankcije protiv Rusije zbog gomilanja trupa na ukrajinskoj granici i zbog Navaljnog.

“Za sada se na tome ne radi. Stvari se mogu promijeniti, ali sada je takva situacija”, kazao je Borrell.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO