Ruski manevri pred dolazak američkih brodova

Vježba uključuje ratne brodove iz Crnomorske flote, koja je bazirana na Krimu, helikoptere i avione; ukrajinske snage uvježbavaju tenkovski i pješadijski napad.

U okviru vježbi će se uvježbavati pucanje na zračne i kopnene ciljeve (EPA - Ilustracija)
U okviru vježbi će se uvježbavati pucanje na zračne i kopnene ciljeve (EPA - Ilustracija)

Ruska mornarica u srijedu je počela vojnu vježbu u Crnom moru, uoči očekivanog dolaska američkih ratnih brodova u to područje, prenose ruske novinske agencije.

Vježba uključuje ruske ratne brodove iz Crnomorske flote, koja je bazirana na Krimu, helikoptere i avione, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

U okviru vježbi će se uvježbavati pucanje na zračne i kopnene ciljeve, navodi Tanjug.

Dva američka ratna broda trebala bi ove sedmice stići u Crno more, dok Washington i NATO izražavaju zabrinutost oko povećanja broja ruskih snaga na granici s Ukrajinom i na Krimu.

Prisustvo američkih brodova u tom moru nije neuobičajeno.

“To nije ništa novo“, rekao je prošle sedmice glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Ukrajinske vježbe pješadije i tenkova

Moskva je upozorila SAD da ne približava svoje brodove Krimu “za njihovo dobro“, nazivajući njihovo slanje u Crno more provokacijom kojoj je cilj testirati ruske živce, prenosi Reuters.

Sa druge strane, ukrajinske oružane snage su u srijedu uvježbavale tenkovski i pješadijski napad u blizini granice s Krimom, navodi se u saopćenju komande ukrajinske vojske, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ukrajinska vojska je saopćila da je rasporedila tenkove i artiljeriju kako bi uvježbala odbijanje snaga.

Na Facebooku je vojska postavila videosnimak, koji prati rock muzika, a na kojem se vide tenkovi koji manevriraju u formaciji i vojnici koji pucaju iz artiljerijskog oružja.

Vježbe su uslijedile dan nakon što je američki predsjednik Joe Biden telefonom razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o nagomilavanju ruskih trupa u blizini istočne Ukrajine i na Krimu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO