Cavusoglu: Počinje novi period u odnosima Turske i Egipta

Poboljšanje veza između dvije regionalne sile moglo bi imati šire reperkusije na Mediteran.

Medvlut Cavusoglu je s egipatskim kolegom Samehom Shukrijem razgovarao u subotu telefonom (EPA)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je da novi period počinje u odnosima Ankare s Kairom, dok bi visoki zvaničnici dvije zemlje trebali održati razgovore.

Prošlog mjeseca Turska je saopćila da je nastavila diplomatske kontakte s Egiptom i kako želi daljnju saradnju nakon višegodišnjih napetosti od kako je egipatska vojska svrgnula Mohammeda Mursija, predsjednika države iz pokreta Muslimansko braća bliskog Ankari.

Poboljšanje veza između dvije regionalne sile moglo bi imati šire reperkusije na Mediteran, javila je u srijedu televizija NTV.

Sastanak zamjenika ministara

Dvije zemlje su podržavale suparničke strane u libijskom ratu i potpisale proturječne mornaričke sporazume s ostalim priobalnim zemljama, prenosi Fena, pozoivajući se na Reutersa.

“Novi period počinje”, navodi NTV izjavu Cavusoglua o odnosima s Egiptom.

Upitan o eventualnim imenovanjima ambasadora, on je kazao da o tome još nisu raspravljali.

“Održat će se sastanak na nivou zamjenika ministara. To će se naći na dnevnom redu sastanka. Datum još nije poznat.”

“Nakon toga ćemo se sastati. O detaljima će biti rasprave”, kazao je Cavusoglu, najavljujući mogućnost uzajamnih posjeta.

Poziv za ublažavanje napetosti

Cavusoglu i njegov egipatski kolega Sameh Shukri razgovarali su telefonom u subotu i čestitali jedan drugom početak mjeseca ramazana, u njihovom prvom direktnom kontaktu od pokretanja diplomatskih napora.

Kairo tvrdi da turske akcije “moraju pokazati savezništvo s egipatskim principima” na normaliziranju veza.

Prošlog mjeseca Ankara je zatražila od egipatske opozicije da ublaži kritike vlade u Kairu, u prvom konkretnom koraku na ublažavanju napetosti.

Izvor: Agencije