Biden: Nasilje nad muslimanima mora prestati

Američki predsjednik čestitao pripadnicima islamske vjere početak mjeseca posta ramazana.

Biden: Nastavit ću se boriti za ljudska prava svugdje, a to se odnosi i na Ujgure u Kini, Rohinje u Burmi i muslimanske zajednice širom svijeta (EPA)

Iako predvode napore u borbi protiv korona virusa i razvoja države, muslimani u Sjedinjenim Američkim Državama su i dalje meta napada i to mora prestati, naveo je američki predsjednik Joe Biden koji je pripadnicima islamske vjere čestitao početak mjeseca posta, ramazana.

Uz poruku „Ramadan Kareem“, Biden je pismo počeo toplim pozdravima muslimanskim zajednicama u SAD-u i širom svijeta koje šalju njegova supruga Jill i on, te istakao kako na početku posta se „sjećamo kako je ovo teška godina“.

Borba protiv COVID-a

„U ovoj pandemiji, prijatelji i voljeni se i ove godine ne mogu okupiti u slavlju i zajedništvu, mnoge porodice će ovih dana iftariti bez voljenih uz sebe. Ipak, naše muslimanske zajednice počinju mjesec posvećenosti vjeri sa obnovljenom nadom. Mnogi će se fokusirati na povećanje svijesti o božjoj prisutnosti u svojim životima, potvrđivanju posvećenosti službi drugima kako njihova vjera nalaže, te izražavanju zahvalnosti za blagoslove koje imaju – zdravlje, dobrobit i sami život“, piše prvi čovjek SAD-a.

Biden dalje navodi kako su američki muslimani obogatili ovu državu od samih njeni početaka i kako su oni „različiti i puni života kao i Amerika čiju su izgradnju pomogli“.

„Danas, muslimani predvode naše napore u borbi protiv COVID-a kao pioniri u razvoju vakcina i kao borci na prvim linijama zdravstva. Oni stvaraju poslove kao biznismeni, riskiraju živote kao prvi ljudi na hitnim slučajevima, predaju u našim školama, služe kao posvećeni javni službenici širom države i igraju vodeću ulogu u stalnoj borbi za rasnu jednakost i socijalnu pravdu.“

Ukidanje sramotne zabrane

Uprkos tome, muslimani u SAD-u nastavljaju biti meta „zlostavljanja, zadrtosti i zločina iz mržnje“, piše čelnik SAD-a.

„Ove predrasude i napadi su pogrešni. Oni su neprihvatljivi. I oni moraju prestati. Niko u Americi ne bi smio živjeti u strahu da izražava svoju vjeru. I moja administracija će neumorno raditi na zaštiti prava i sigurnosti svih ljudi“.

„Prvog dana kao predsjednik bio sam ponosan kada sam okončao sramotnu zabranu putovanja muslimanima i nastavit ću se boriti za ljudska prava svugdje, a to se odnosi i na Ujgure u Kini, Rohinje u Burmi i muslimanske zajednice širom svijeta“, naveo je Biden.

„Dok se prisjećamo onih koje smo izgubili od prošlog ramazana, imamo nadu da su bolji dani pred nama. Sveti Kur'an nas podsjeća kako je ‘Bog svjetlost nebesa i zemlje’ i da nas vodi iz mraka na svjetlo. Iako će ovog ramazana proslave i obilježavanja u Bijeloj kući biti održane virtualno, Jill i ja se radujemo nastavku tradicionalne proslave Bajrama naredne godine, inšallah“, navodi se na kraju ramazanske čestitke američkog predsjednika.

Izvor: Al Jazeera