Stručnjaci EMA-e u Moskvi: Evaluacija Sputnjika V

Posjet Rusiji stručnjaka EMA-e dio je postupka analize i ocjene učinkovitosti cjepiva Sputnjik V.

Iako EMA još uvijek nije dala zeleno svjetlo za Sputnjik V, Mađarske je to cjepivo odobrila po kratkom postupku, a više zemalja EU-a je pokazalo interes za postizanje dogovora s Rusijom o nabavi tog cjepiva (EPA)

Stručnjaci Evropske agencije za lijekove (EMA) borave u Moskvi u svrhu evaluacije cjepiva Sputnjik V protiv COVID-a 19, izvijestili su ruski mediji.

Predstavnici evropskog regulatora sa sjedištem u Amsterdamu, koji je početkom marta pokrenuo postupak analize ruskog cjepiva, do sada su posjetili dvije klinike u Moskvi u kojima su boravili pacijenti tokom ključne treće faze kliničkih ispitivanja, prenosi Hina agenciju dpa.

Stručnjaci EMA-e su razgovarali s medicinskim osobljem dvije klinike, javlja novinska agencija Interfax pozivajući se na neimenovane izvore.

Navodno se planiraju i obilasci proizvodnih pogona, dodaje agencija.

Analiza i ocjena

Posjet Rusiji stručnjaka EMA-e dio je postupka analize i ocjene učinkovitosti cjepiva Sputnjik V.

U okviru postupka analiziraju se rezultati kliničkih ispitivanja, bez obzira što svi podaci još uvijek nisu dostupni, a nije podnesen niti zahtjev za odobrenjem.

Za sada nije jasno koliko bi cijeli postupak mogao trajati.

Iako EMA još uvijek nije dala zeleno svjetlo za Sputnjik V, Mađarske je to cjepivo odobrila po kratkom postupku, a više zemalja EU-a je pokazalo interes za postizanje dogovora s Rusijom o nabavi tog cjepiva.

Izvor: Agencije