Kina razmatra miješanje vakcina protiv COVID-a 19

“Vakcine koja su trenutno dostupne nemaju visoke stope učinkovitosti. Razmatra se korištenje vakcina različitih tehničkih linija”, poručili iz Kine.

Kina je razvila četiri domaće vakcine koje su odobrene za javnu upotrebu (EPA)

Voditelj kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u nedjelju je rekao da se zbog “nevelike” učinkovitosti trenutačno raspoloživih vakcina razmatra kombiniranje raznih vakcina protiv COVID-a 19, prenosi Hina.

Dostupni podaci pokazuju da kineske vakcine zaostaju iza drugih po učinkovitosti, uključujući proizovde Pfizera i Moderne, no lakše ih je skladištiti jer ne zahtijevaju tako stroge kontrole temperature.

“Vakcine koja su trenutno dostupne nemaju visoke stope učinkovitosti. Razmatra se korištenje vakcina različitih tehničkih linija”, rekao je Gao Fu.

Kina razvila četiri vakcine

Po njegovim riječima, “optimizacija” postupka vakcinisanja, uključujući mijenjanje broja doza i vremenski razmak između doza je “definitivno” rješenje za učinkovitost vakcina.

Kina je razvila četiri domaće vakcine koje su odobrene za javnu upotrebu.

U subotu je dužnosnik Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva (NHC) kazao da će Kina do kraja godine najvjerojatnije proizvesti tri milijarde doza vakcina protiv COVID-a 19.

Kineska vakcina Sinovac, kako su pokazala klinička ispitivanja u Brazilu, ima učinkovitost nešto veću od 50 posto, dok su u Turskoj ispitivanja te vakcine pokazala učinkovitost od 83,5 posto.

Kina isporučila milione doza

Dvije vakcine Sinopharma su pokazale učinkovitost od 79,4 i 72,5 posto.

Kina je isporučila milione doza vakcina drugim zemljama. Peking još nije odobrio nikakve strane vakcine za upotrebu u Kini, gdje se korona virus pojavio krajem 2019. godine.

Do sada je Peking gorljivo branio svoje vakcine, istodobno dovodeći u sumnju sigurnost i logističke kapacitete ostalih vakcina.

Izvor: Agencije