IAEA: Iran dodao napredne centrifuge za obogaćivanje uranija u Natanzu

Iran je započeo obogaćivanje uranija četvrtom kaskadom ili klasterom naprednih uređaja, centrifuga nove generacije IR-2m, u svom podzemnom postrojenju Natanz.

Iran je izvijestio IAEA da namjerava koristiti šest klastera uređaja IR-2m u Natanzu kako bi uranij pročišćavao do pet postotne fisijske čistoće (EPA)

Iran je započeo obogaćivanje uranija četvrtom kaskadom ili klasterom naprednih uređaja, centrifuga nove generacije IR-2m, u svom podzemnom postrojenju Natanz, doznaje se u četvrtak iz izvještaja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Radi se o nastavku kršenja međunarodnog nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. sa svjetskim silama te posljednjem u nizu poteza kojima Iran nastoji izvršiti pritisak na američkog predsjednika Joea Bidena u natezanju između dvije strane koja će prva učiniti ustupak kako bi se sporazum spasio, ističe Reuters, a prenosi Hina.

Iran je počeo kršiti sporazum 2019. kao odgovor na povlačenje SAD-a iz međunarodnog sporazuma te ponovnog uvođenja sankcija režimu u Teheranu.

Dodavanje centrifuga

Prema sporazumu, Iran može pročišćavati uranij samo u Postrojenju za obogaćivanje goriva (FEP) u Natanzu, koristeći pritom centrifuge prve generacije IR-1. Prošle godine, međutim, Iran je počeo dodavati napredne centrifuge koje mogu obogaćivati uranij znatno brže od IR-1.

Iran je izvijestio IAEA da namjerava koristiti šest klastera uređaja IR-2m u Natanzu kako bi uranij pročišćavao do pet postotne fisijske čistoće.

U izvještaju piše da su instalirana dva klastera, ali da još ne obogaćuju uranij. Instaliranje druge kaskade uređaja IR-4 još nije počelo, dodaje se u izvještaju.

Prema izvještaju IAEA, “Iran koristi 5060 centrifuga IR-1 instaliranih u 30 kaskada, 696 IR-2m centrifuga instaliranih u četiri kaskade i 174 centrifuge IR-4 u jednoj kaskadi u cilju obogaćivanja prirodnog UF6  – uranij heksafluorida, do pet posto fisijskog U-235 u Natanzu”.

Izvor: Agencije