SAD Husima: Prestanite napadati i počnite pregovarati

Jemenski pobunjenici moraju pokazati volju za političkim procesom, tvrde iz State Departmenta.

U posljednjih nekoliko sedmica Husi napadaju teritoriju Saudijske Arabije dronovima i balističkim projektilima (AP)

SAD tvrdi da jemenski pobunjenici Husi moraju pokazati volju da se angažuju u političkom procesu kojim bi se donio mir u Jemen, nakon nekoliko sedmica njihovih stalnih napada projektilima i dronovima na mete u Saudijskoj Arabiji.

Lideri pokreta Husi „jednostavno trebaju prestati napadati i početi pregovarati“, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Saudijska Arabija je 2015. godine pokrenula vojnu intervenciju u Jemenu nakon što su pobunjenici Husi sa vlasti zbacili međunarodno priznatu vladu i zauzeli veći dio teritorije zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

U posljednjih nekoliko sedmica Husi napadaju teritoriju Saudijske Arabije, dok administracija američkog predsjednika Joea Bidena pokušava uložiti diplomatske napore da završi rat koji je poharao ionako najsiromašniju zemlju Bliskog istoka.

‘Odgovor na zračne udare’

Husi tvrde da njihovi napadi predstavljaju odgovor na zračne udare Saudijske Arabije na njihove položaje u Jemenu.

U nedjelju, pobunjenici su izvršili napad dronovima i balističkim projektilima na saudijsko naftno postrojenje na istoku zemlje, nakon čega su cijene nafte na globalnom nivou dostigle najviši nivo u dvije godine.

Husi tvrde da su nedavno napali i vojne mete u saudijskim gradovima Dammam, Asir i Jazan.

Saudijska koalicija tvrdi da je većina napada presretnuta i da nije bilo štete.

State Department tvrdi da su posjednji napadi Husa „nedopustivi i opasni“, te da urgožavaju civile, među kojima su i Amerikanci.

Izvor: Al Jazeera i agencije