Papa Franjo predvodio misu u Erbilu pred 10.000 ljudi

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo predvodio je misu na stadionu ‘Franso Hariri’ u iračkom gradu Erbilu, pred više od 10.000 ljudi.

Papa Franjo skrenuo je pažnju na utjecaj rata i nasilja na mnoge ljude u Iraku, te pozvao kršćane da žive u bratstvu, službi i suosjećanju (EPA)

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo predvodio je misu na stadionu “Franso Hariri” u iračkom gradu Erbilu, pred više od 10.000 ljudi.

Papa je po dolasku iz Mosula u Erbil pozdravio građane u četvrti Aynkava, gdje većinski živi kršćansko stanovništvo, nakon čega je stigao na stadion, prenosi Anadolija.

Ceremoniji na stadionu prisustvovali su predsjednik Regionalne kurdske uprave na sjeveru Iraka Necirvan Barzani, premijer Mesrur Barzani, zamjenik premijera Kubat Talabani, specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih naroda (UN) za Irak Jeanine Hennis, ostali predstavnici diplomatskih misija u regiji, vjerski i vladini dužnosnici.

Govoreći na misi, papa Franjo skrenuo je pažnju na utjecaj rata i nasilja na mnoge ljude u Iraku, te pozvao kršćane da žive u bratstvu, službi i suosjećanju.

Izrazio je zahvalnost lokalnim crkvama koje su podržale obnovu Iraka.

Papa Franjo će se u večernjim satima vratiti u glavni grad Bagdad, odakle će ujutro poletjeti za Rim.

Razgovor s papom

Muslimanski i kršćanski građani Mosula ispričali su ranije u nedjelju papi Franji o svojim životima pod okrutnom vladavinom grupe Islamska država Irak i Levant, dok je Sveti Otac blagoslovio njihovu spremnost da se izdignu iz pepela, rekavši im da je “bratstvo trajnije od bratoubistva.”

Franjo, u svome historijskom posjetu Iraku, odletio je helikopterom u Mosul kako bi potaknuo cijeljenje rana nastalih vjerskim podjelama te molio za mrtve svih vjeroispovijesti, prenosi Hina.

Osamdesetčetverogodišnji papa prohodao je uz ruševine kuća i crkava do trga koji je jednom bio središte starog grada. Grad na sjeveru zemlje okupirala je grupa Islamska država Irak i Levant od 2014. do 2017.

“Zajedno kažemo ne fundamentalizmu. Ne sektaštvu i korupciji”, rekao je papi kaldejski nadbiskup Mosula, Najeeb Michaeel. Franjo je sjedio na bijelom stolcu okružen kosturima zgrada i oštećenih stepeništa.

Stari grad Mosula dom je drevnim crkvama i džamijama koje su uništene 2017. godine tokom krvave bitke iračkih snaga i međunarodne vojne koalicije kojom se protjerivala grupa Islamska država Irak i Levant.

Korupcija i borba među iračkim političarima i dalje usporava pokušaje obnove Mosula, dok su veliki dijelovi grada i dalje u ruševinama.

Molitva za mrtve

Papa, vidno dirnut uništenjem oko sebe, molio se za sve mrtve u Mosulu.

“Kako je okrutno da je ovu zemlju, kolijevku civilizacije, pogodilo takav barbarski udarac, s uništenjem drevnih bogomolja i hiljadama ubijenih i prognanih ljudi, muslimana, kršćana, Jazida i drugih”, rekao je.

“Danas, međutim, potvrđujemo naše uvjerenje da je bratstvo trajnije od bratoubistva, da je nada moćnija od mržnje, da je mir moćniji od rata.”

Očigledno smjerajući na ISIL rekao je da nada nikad ne može biti “utišana krvlju koju su prolili oni koji izopačuju ime Božje kako bi krenuli putem uništenja.”

Potom je pročitao molitvu u kojoj je ponovio jednu od glavnih poruka ovog putovanja, prvog koje je poduzeo jedan papa u Iraku, da je uvijek pogrešno mrziti, ubijati ili voditi rat u Božje ime.

Borci ISIL-a, sunitske oružane grupe koja je pokušala uspostaviti halifat u regiji, harali su sjevernim Irakom od 2014. do 2017. godine, ubijajući kršćane jednako kao i muslimane koji su im se suprotstavljali.

Iračka kršćanska zajednica, jedna od najstarijih na svijetu, posebno pogođena godinama sukoba, smanjila se s oko 1,5 milion ljudi na 300.000 prije američke invazije na Iran 2003. godine i brutalnog vojnog nasilja koje je uslijedilo.

Izvor: Agencije