Studije: Čestice korone mogu ‘preživjeti’ do šest sati

Naučnici iz Rusije su otkrili kako u većini slučajeva čestice virusa koji izaziva bolest COVID-19 ‘žive’ dva do šest sati.

Prisustvo virusa ne znači da je takva površina opasna za ljude ili da može djelovati kao izvor zaraze (EPA - Ilustracija)

Grupa ruskih naučnika, koju je predvodio vodeći istraživač Instituta za istraživanje Gamaleja Vladimir Guščin, ispitivala je koliko mogu preživjeti čestice korona virusa na različitim površinama.

Naučnici iz Ruske Federacije su otkrili kako u većini slučajeva čestice virusa koji izaziva bolest COVID-19 žive dva do šest sati.

Njihova istraživanja objavljena su u bioRkiv online biblioteci, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Pet različitih materijala

Istraživanja su pokazala kako čestice korona virusa mogu ostati na mnogim površinama od različitih materijala i više desetaka sati.

No, naučnici napominju da prisustvo samo po sebi ne znači da je takva površina opasna za ljude ili da može djelovati kao izvor zaraze.

Naučnici su testirali pet različitih materijala, pa su tako SARS-CoV-2 čestice stavljane na keramiku, metal, drvo, tkaninu i plastiku, a i virus i materijali čuvani su u uobičajenim laboratorijskim uslovima.

Izvor: Agencije