Naučnici pozivaju na novu istragu o izvoru korone

Usred napetosti zbog istrage i rezultata, Svjetska zdravstvena organizacija neće objaviti očekivani preliminarni izvještaj u kojem su sažeti rezultati misije u Kini.

Virus se pojavio u kineskom gradu Wuhanu krajem 2019. godine (Getty)

Wall Street Journal (WSJ) izvještava da je 26 naučnika uputilo poziv u otvorenom pismu da se provede nova međunarodna istraga o izvoru korona virusa, u svjetlu sumnji u preliminarne rezultate istrage Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

WSJ navodi da je, zbog takvih sumnji i rastućih napetosti između Pekinga i Washingtona u vezi s istragom o porijeklu virusa, koji se pojavio u kineskom gradu Wuhanu krajem 2019. godine, tim WHO-a zadužen za istragu odlučio odustati od objavljivanja preliminarnog izvještaja o misiji koja je izvršena u Kini prije nekoliko sedmica.

WHO odustaje od ranijeg plana?

Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je 12. februara da će istražni tim u roku od sedam dana izdati početni izvještaj u kojem će biti sažeti rezultati misije u Kini, a da će cjelovit izvještaj biti objavljen nakon nekoliko sedmica.

Međutim, taj sažeti izvještaj nije objavljen, a tim WHO-a sada odustaje od tog plana.

Peter Ben Embarek, naučnik za sigurnost hrane, koji je vodio tim, kaže da će sažetak biti objavljen zajedno s cjelovitim, konačnim izvještajem u narednim sedmicama, navodi WSJ.

Pojasnio je da sažeti izvještaj nema sve detalje i da ne bi zadovoljio znatiželju čitatelja.

U međuvremenu je grupa od 26 međunarodnih naučnika i drugih stručnjaka iz različitih područja, uključujući virusologiju, zoologiju i mikrobiologiju, saopćila da tim WHO-a nije imao pristup informacijama kako bi istražio moguće izvore korona virusa.

Mogući politički ustupci Kini

Naučnici su u svom pismu dodali da svaki izvještaj koji izda tim WHO-a može uključivati ​​političke ustupke u korist Kine.

Tim WHO-a je po završetku misije u Wuhanu saopćio da isključuje hipotezu o curenju korona virusa iz laboratorije za viruse u ovom gradu.

Međutim, direktor WHO-a je kasnije rekao da sve hipoteze još uvijek ostaju otvorene i zahtijevaju daljnju analizu, posebno nakon što je Peking odbio pružiti timu istraživača informacije o prvim slučajevima zaraze.

Izvor: Agencije