Više od 38 mrtvih u protestima u Mijanmaru

Među poginulima je četvero djece, rekla je jedna humanitarna organizacija, a lokalni mediji su izvijestili da je uhapšeno stotine demonstranata.

Vojna hunta u Mijanmaru se oglušuje na globalne osude i na demonstracije odgovara sve većom primjenom sile (EPA)
Vojna hunta u Mijanmaru se oglušuje na globalne osude i na demonstracije odgovara sve većom primjenom sile (EPA)

U protestima u više mijanmarskih gradova u srijedu je ubijeno najmanje 38 osoba, objavili su Ujedinjeni narodi nakon dana s najviše žrtava otkako su u toj zemlji počeli protesti protiv državnog udara koji je vojska izvršila prošlog mjeseca, prenijela je Hina pozivajući se na Reuters.

Kako se navodi, policija i vojnici zapucali su na demonstrante bojevom municijom bez mnogo upozorenja, rekli su svjedoci.

Krvoproliće se dogodilo dan nakon što su susjedne zemlje pozvale na suzdržanost u razdoblju poslije državnog udara u kojem je je vojska svrgnula demokratski izabranu vladu Aung San Suu Kyi.

‘To je pokolj’

“To je užasno, to je pokolj. Nema riječi za opisati stanje i naše osjećaje”, rekao je agenciji Reuters aktivist Thinzar Shunlei Yi putem aplikacije za razmjenu poruka.

Među poginulima je četvero djece, rekla je jedna humanitarna organizacija, a lokalni mediji su izvijestili da je uhapšeno stotine demonstranata.

“Danas je bio najkrvaviji dan od vojnog udara 1. februara. Samo danas smo imali 38 ubijenih. Sada imamo više od 50 mrtvih otkako je počeo puč, a mnogi su ranjeni”, rekla je u New Yorku posebna zastupnica Ujedinjenih naroda za Mijanmar Christine Schraner Burgener.

Glasnogovornik vladajućeg vojnog vijeća nije odgovarao na telefonske pozive za komentar.

Schraner Burgener je rekla da je u razgovoru sa Soem Winom, zamjenikom vojnog čelnika Mijanmara, upozorila da će se vojska vjerojatno suočiti sa strogim mjerama nekih država i izolacijom kao odgovorom na vojni udar.

“Odgovor je bio: Naviknuti smo na sankcije i preživjeli smo”, rekla je novinarima u New Yorku. Kada sam upozorila da će i oni biti izolirani odgovor je bio: moramo naučiti ići sa samo nekoliko prijatelja”.

Međunarodni pritisak

Vijeće sigurnosti UN-a treba o stanju u Mijanmaru raspravljati u petak na sastanku iza zatvorenih vrata, rekli su diplomati.

Protiv bivše mijanmarske čelnice Aung San Suu Kyi u ponedjeljak su podignute nove optužnice, mjesec dana pošto je stavljena u kućni pritvor.

Međunarodni pritisak raste – zapadne zemlje odgovorile su na akciju vojske sankcijama protiv generala.

No hunta se oglušuje na globalne osude i na demonstracije odgovara sve većom primjenom sile, a sigurnosne snage koristile su se smrtonosnim oružjem protiv demonstranata u srijedu.

Protesti se održavaju svakodnevno,  a u srijedu je ponovno izbilo nasilje nakon što su dan ranije šefovi diplomatije zemalja članica ASEAN-a (Jugoistočne Azije), a među njima je bio i predstavnik Mijanmara, razgovarali o krizi na virtualnom sastanku.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO