EMA počela ispitivanje vakcine Sputnjik V

Ruske vlasti saopćile da su spremne od juna osigurati 50 miliona doza vakcina za Europljane.

Ispitivanje EMA-e je presudan korak za distribuciju vakcina u Europskoj uniji (EPA)

Evropska komisija je izjavila da se sa proizvođačima ruske vakcine Sputnjik V ne razgovara o upotrebi te vakcine u zajedničkoj EU strategiji vakcinacije protiv korona virusa.

”Zato što neka vakcina dobije odobrenje Evropske agencije za lijekove ne znači da treba da bude uključena na listu vakcina obuhvaćenu EU strategijom vakcinacije”, rekao je portparol Komisije, Eric Mamer, prenio je Tanjug.

Povodom saopštenja da je Evropska agencija za lijekove uzela u proceduru zvaničnog razmatranja rusku vakcinu protiv COVID-a 19, Sputnjik V, u Evropskoj komisiji naglašavaju ”jasnu razliku” između odobrenja za upotrebu vakcine na EU tržištu i EU strategije vakcinacije kojom se zajednički naručuju vakcine za svih 27 država članica.

”Strategija EU vakcinacije razvija se i primjenjuje u saradnji Evropske komisije i zemalja članica. One mogu da odluče da integrišu novu vakcinu u postojeći potrfolio, ali o tome se trenutno ne razgovara”, kažu u Komisiji.

EK kaže da ”pozdravlja” svaku pojedinačnu inicijativu zemalja članica i ”razmatra dodatne opcije” kako bi na nacionalnom nivou poboljšale postojeći zajednički prostup vakcinaciji u EU.

Dodaje se da je EK u ime EU već sklopila ugovore o nabavci dovoljnih količina vakcina (2, 6 milijardi doza sa šest kompanija) kako bi se ispunio cilj od 70 posto vakcinisanih Evropljana do kraja ljeta.

U Briselu naglašavaju i da se prilikom odobravanja vakcina za upotrebu na EU tržištu ne rukovode geopolitikom, već procjenom kvaliteta, efikasnosti i sigurnosti vakcine.

Presudan korak za distribuciju vakcina u EU

Europska agencija za lijekove (EMA) saopćila je danas kako je počela ispitivanje ruske vakcine protiv korona virusa Sputnjik V, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Dodaje se kako su ruske vlasti saopćile da su spremne od juna osigurati 50 miliona doza vakcina za Europljane.

Ispitivanje EMA-e je presudan korak za distribuciju vakcina u Europskoj uniji (EU).

„EMA je započela studiju o Sputnjiku V, vakcini koju je razvio ruski nacionalni centar Gamaleja za epidemiologiju i mirkobiologiju“, navodi se u saopćenju agencije sa sjedištem u Amsterdamu.

Nakon saopćenja Evropske agencije za lijekove, ruske vlasti su saopćile kako su spremne da osigurati pedeset miliona doza za EU.

„Nakon odobrenja EMA-e, mogli bismo osigurati vakcine za pedeset miliona Europljana od juna 2021. godine“, rekao je Kiril Dmitrijev, direktor Ruskog direktnog investicionog fonda koji je doprinio razvoju vakcine protiv korona virusa.

Izvor: Agencije