Blinken: Kina je najveći geopolitički izazov 21. stoljeća

Novi šef američke diplomatije Antony Blinken kazao je da je nadmetanje s Kinom ‘najveći geopolitički izazov 21. stoljeća’ za SAD i njihove saveznike.

Blinken je obećao voditi dijalog s Kinom s pozicije sile (EPA)

Novi šef američke diplomatije Antony Blinken kazao je u srijedu da je nadmetanje s Kinom “najveći geopolitički izazov 21. stoljeća” za Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike, opisujući diplomatske prioritete predsjednika Joea Bidena.

“Više zemalja za nas su veliki izazovi, među kojima su Rusija, Iran ili Sjeverna Koreja”, rekao je u svojem prvom velikom vanjskopolitičkom govoru od preuzimanja dužnosti prije mjesec dana, prenosi Hina.

“Izazov koji predstavlja Kina je drugačiji. Kina je jedina zemlja s ekonomskom, diplomatskom, vojnom i tehnološkom snagom koja može ozbiljno uzdrmati stabilan i otvoren međunarodni sistem, sva njegova pravila, vrijednosti i odnose koji čine svijet takvim kakvim mi želimo da on bude”, dodao je.

Blinken je obećao da će odnosi s Pekingom ostati mješavina “nadmetanja kada to bude zdravo”, “saradnje kada to bude moguće” i “antagonizma kada to bude potrebno”.

Eskalacija sukoba

Sukob između dvije najveće svjetske sile eskalirao je za vrijeme mandata predsjednika Donalda Trumpa.

Započevši kao trgovinski rat, zahvatio je sva područja, od ljudskih prava preko tehnologije i odgovornosti za novi korona virus do sudbine Hong Konga, ljudskih prava i optužbi za vojni ekspanzionizam na Južnom kineskom moru.

Pod palicom bivšeg državnog sekretara Mikea Pompea, žestokog protivnika Kine, odnosi su dosegli najnižu razinu od 1970-ih kada su službeno uspostavljeni, izazvavši nezapamćenu krizu koja podsjeća na Hladni rat.

Blinken je obećao “voditi dijalog s Kinom s pozicije sile”.

Trumpova doktrina, posuđena od njegova prethodnika Ronalda Reagana, bila je također “mir putem sile”. Ali nova demokratska administracija uvjerava da će to biti “sila” samo imenom.

“Prava sila nisu hvalisanje i dizanje nosa. Ona se ne oslanja samo na vojnu silu”, rekao je.

“Prava sila”, “to je vodstvo našim vrijednostima”, ali i “saradnja s našim saveznicima i partnerima bez omalovažavanja, jer naša zajednička težina bitno otežava Kini da nas ignorira”, poručio je.

Izvor: Agencije