Krivični postupak protiv Tihanovskaje

Liderka opozicije i protukandidat Aleksandra Lukašenka na augustovskim izborima optužuje se za terorizam.

Tihanovskaja je nakon izbora pobjegla u Litvaniju (EPA)

Bjeloruske vlasti pokrenule su krivičnu istragu protiv liderke opozicije Svetlane Tihanovskaje optužujući je za terorizam, nakon što su uhapsile osumnjičenog za pokušaj izazivanja eksplozije u Minsku.

Bjeloruski državni tužilac Andrej Šved rekao je da je njegova kancelarija pokrenula krivičnu istragu protiv Tihanovskaje, koja je bila glavni rival Aleksandru Lukašenku na predsjedničkim izborima održanim u augustu prošle godine.

Šved je u izjavi rekao da su Tihanovskaja i još nekoliko drugih osoba osumnjičeni za pokušaj izazivanja eksplozija i požara u Minsku i drugim gradovima prije nekoliko dana.

Tihanovskaja, koja je nakon izbora pobjegla u Litvaniju, još uvijek nije reagovala povodom optužbi za terorizam, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Pozvala na novi val demonstracija

Masovni protesti opozicije, na kojima je učestvovalo i 200.000 ljudi, počeli su u Bjelorusiji nakon proglašenja Lukašenka za pobjednika izbora, koje je opozicija smatrala namještenim.

Tokom protesta uhapšeno je više od 33.000 ljudi, a veliki broj je brutalno pretučen.

Prošle sedmice Tihanovskaja je pozvala na novi val demonstracija protiv Lukašenka kako bi se nastavilo sa pritiskom na vladu.

Bjeloruske snage sigurnosti uhapsile su stotine demonstranata tokom protesta koji su održani u četvrtak i subotu.

Izvor: Agencije